Αφροδισιακά αρώματα: Τελικά είναι αλήθεια ή μύθος;

Αφροδισιακά αρώματα: Τελικά είναι αλήθεια ή μύθος;

Τι συμβαίνει ακριβώς;

Οι φερομόνες θεωρούνται συχνά συνώνυμο της ερωτικής έλξης, ωστόσο μελέτη που διεξήχθη σε δύο μεταξύ αυτών, που χρησιμοποιούνται κυρίως για τα λεγόμενα αφροδισιακά αρώματα, δεν μπόρεσε να αποδείξει τη δραστικότητά τους στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Royal Open Science, η ανδροσταδιενόνη και η εστρατετραενόλη δεν είχαν αξιόλογη επίδραση κυρίως στο βαθμό έλξης.

Οι δύο ουσίες διατίθενται στο εμπόριο από τη δεκαετία του 1990 ως ανθρώπινες φερομόνες, παρότι δεν υπάρχει καμιά επιστημονική απόδειξη ότι πράγματι έτσι είναι. Διατίθενται σε μορφή αρωμάτων, κολώνιας αλλά και σε συμπυκνωμένη μη αρωματισμένη μορφή για να ενισχύουν τη σεξουαλική έλξη.

Οι φερομόνες είναι χημικές ουσίες που παίζουν ένα ρόλο στη σεξουαλική συμπεριφορά των ζώων. Εκκρίνονται από το σώμα και αναγνωρίζονται από ζώα του ίδιου είδους.

Η μελέτη διεξήχθη από Αυστραλούς ερευνητές που εξέθεσαν 94 ανθρώπους (43 άνδρες και 51 γυναίκες) στις δύο φερομόνες επί μια ημέρα και σε ένα στοιχείο ελέγχου την επομένη.

“Τα αποτελέσματα συμφωνούν με αυτά άλλων πειραματικών μελετών που υποδηλώνουν ότι η ανδροσταδιενόνη και η εστρατετραενόλη έχουν ελάχιστες πιθανότητες να είναι ανθρώπινες φερομόνες”, και να επιδρούν στον άνθρωπο, γράφουν οι συντάκτες της μελέτης.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν, ωστόσο, σεξουαλικές φερομόνες να μπορούν να επηρεάζουν την εκτίμησή μας για την έλξη ή την απιστία αλλά πιστεύουν ότι είναι “μάλλον απίθανο” να πρόκειται για τις δύο φερομόνες που εξετάστηκαν.

Σε προγενέστερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B τον Μάρτιο του 2015, ο βιολόγος Τρίσταμ Γουάιατ, του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είχε δηλώσει ότι οι λεγόμενες ανθρώπινες φερομόνες που πωλούνται στο εμπόδιο δεν είχαν επιστημονική βάση.

Πρόσθετε ότι τα νεογέννητα είναι κατά τα φαινόμενα η “καλύτερη επιλογή” για να βρεθεί η πρώτη ανθρώπινη φερομόνη, καθώς η συμπεριφορά τους είναι πιο απλή για να μελετηθεί σε σχέση με τη συμπεριφορά των ενηλίκων.

(ΑΠΕ-ΑΜΠΕ)


Σχετικά Άρθρα

Αν θέλεις γρήγορο μακιγιάζ μέσα σε 10 λεπτά δες το βίντεο της Taylor Hill! (video)

Η 22χρονη Taylor Hill, είναι ένα από τα διασημότερα μοντέλα στον κόσμο! Το 22χρονο μοντέλο στο video που θα δεις

Ομορφιά και ζάχαρη!

Εμείς οι γυναίκες, θέλουμε και οφείλουμε να περιποιούμαστε τον εαυτό μας, όποτε έχουμε τη δυνατότητα και να φροντίζουμε το πρόσωπο

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ… 63Ο ΟΡΟΦΟ! Δείτε το χρυσό διαμέρισμα του Ντόναλτ Τραμπ σε πύργο της Νέας Υόρκης

Δείτε το χρυσό διαμέρισμα του Ντοναλντ Τραμπ! 60 SHARES Share on Facebook Tweet Follow us Share Share Share Share Share

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial