5 προς 1: Η «μαγική» αναλογία μιας ευτυχισμένης σχέσης!

5 προς 1: Η «μαγική» αναλογία μιας ευτυχισμένης σχέσης!

Ο Dr. John Gottman, ιδρυτής του Ινστιτούτου Gottman που ερευνά θέματα σχέσεων από τη δεκαετία του 1970, τονίζει ότι υπάρχει μια «μαγική αναλογία αρνητικής και θετικής στάσης» σε μια σχέση. Αυτή η «μαγική αναλογία» είναι 5 προς 1. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για κάθε αρνητική συμπεριφορά ή στάση κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας, ένας υγιής και σταθερός γάμος έχει 5 (ή και περισσότερες) θετικές αντιδράσεις και συμπεριφορές.

Τι σημαίνει αυτό για τη σχέση σου; Μπορεί ένας γάμος να αντέξει την αρνητικότητα; Μπορεί κάποιος να ξεπεράσει την αρνητικότητα; Ερωτήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα πολλά ζευγάρια.

Θυμάστε τον πρώτο μεγάλο καβγά που είχατε εσείς και ο/η σύντροφός σας;

Πιθανότατα ξεκίνησε για κάτι ανόητο και γρήγορα κλιμακώθηκε. Πριν… φθάσετε στο χωρισμό ζητήσατε ο ένας συγνώμη στον άλλο και όλα τελείωσαν. Και τώρα κάθε φορά που θυμάστε εκείνον τον πρώτο καβγά, απλά γελάτε.

Πλέον, οι τσακωμοί σας έχουν άλλη μορφή και μπορεί να μην είναι και όσο «διασκεδαστικοί» όσο ήταν παλιά, καθώς τα πράγματα σοβαρεύουν. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό τα πράγματα να αλλάζουν όσο εξελίσσεται η σχέση σας. Αλλά σύμφωνα με τις έρευνες, το πώς διαχειρίζεσαι έναν τσακωμό μαρτυρά πολλά για το μέλλον τις σχέσεις ενώ μπορεί ακόμη και να προβλέψει τις πιθανότητες διαζυγίου.

Το 1970 ο Dr. Johnn Gottman και οι ερευνητές ζήτησαν από τα ζευγάρια να μιλήσουν για ένα τσακωμό στη σχέση τους για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, εξέτασαν τα βιντεάκια που έφτιαξαν και επικοινώνησαν με τα ζευγάρια 9 χρόνια μετά. Το αξιοπερίεργο στην έρευνα είναι ότι οι επιστήμονες μπορούσαν να προβλέψουν ποια ζευγάρια ήταν μαζί και ποια μπορεί να έχουν χωρίσει με ακρίβεια κατά 90%!

Πώς το έκαναν; Σύμφωνα με την έρευνά τους, η διαφορά ανάμεσα σε ευτυχισμένα και δυστυχισμένα ζευγάρια είναι η αναλογία ανάμεσα στις θετικές και αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, Αυτή η αναλογία πρέπει να είναι 5 στα 1!

Με λίγα λόγια, για κάθε αρνητική αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια ενός τσακωμό, πρέπει να έχει 5 ή και περισσότερες θετικές αλληλεπιδράσεις για μια ευτυχισμένη σχέση ή έναν ευτυχισμένο γάμο.

Όταν τα ζευγάρια μιλούν για κάτι σημαντικό, μπορεί να τσακώνονται αλλά είναι σημαντικό να υπάρχουν τα γέλια και τα πειράγματα, καθώς αυτά είναι σημάδια τρυφερότητας επειδή συνδέονται συναισθηματικά μεταξύ τους.Σχετικά Άρθρα

Τι είναι το «orbiting»;

Αν είσαι γύρω στα 30 και πάνω σίγουρα έχεις βιώσει τις εποχές όπου κάθε χωρισμός σήμαινε διαγραφή κινητού, απομάκρυνση από

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα ταμπού στο… σεξ!

Μπορεί το σεξ να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας αλλά κάποια πράγματα εξακολουθούν να είναι ταμπού. Αν και οι

Έρευνα: Η συμβίωση με αδιάφορο σύντροφο μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.

Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτή η σύνδεση θα μπορούσε να εξηγηθεί από τη μειωμένη ικανότητα αυτών των ανθρώπων να διαχειριστούν

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial