Ανησυχία προκαλεί η υπερκατανάλωση ζάχαρης από παιδιά!

Ανησυχία προκαλεί η υπερκατανάλωση ζάχαρης από παιδιά!

Ο μέσος δεκάχρονος έχει καταναλώσει όση ζάχαρη αντιστοιχεί σε έναν δεκαοκτάχρονο, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αγγλίας.
Τα παιδιά καταναλώνουν οκτώ παραπάνω κύβους ζάχαρης την ημέρα ανακοίνωσε η υπηρεσία δημόσιας υγείας, η οποία ξεκίνησε νέα εκστρατεία υγιεινής διατροφής. Σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις, τα παιδιά ηλικίας από τεσσάρων μέχρι δέκα ετών πρέπει να καταναλώνουν πέντε ή έξι κύβους ζάχαρης (20 έως 24 γραμμάρια) την ημέρα.

Το ένα τρίτο των παιδιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέχρι να κλείσουν τα δέκα χρόνια τους και το 4,2% είναι βαριά παχύσαρκα στην έκτη τάξη του σχολείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παχύσαρκα παιδιά γίνονται συνήθως παχύσαρκοι ενήλικες που κινδυνεύουν από καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη τύπου 2.

Αντικατάσταση προϊόντων

Η εκστρατεία υγιεινής διατροφής θα καλέσει τους γονείς να περιορίσουν την ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή των οικογενειών τους και να αλλάξουν τα συνηθισμένα προϊόντα που καταναλώνουν με άλλα αναψυκτικά μικρότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη, όπως εξάλλου και σιτηρά και γιαούρτια. Η προσπάθεια της υπηρεσίας δημόσιας υγείας να πείσει τις βιομηχανίες να αναδημιουργήσουν τα προϊόντα τους ώστε να περιέχουν λιγότερη ζάχαρη δεν ευοδώθηκε. Η υπηρεσία ζήτησε τον περιορισμό της περιεκτικότητας σε ζάχαρη κατά 20% έως το 2020 και περιορισμό κατά 5% την πρώτη χρονιά που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2018, αλλά σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο φαίνεται ότι οι βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ κατάφεραν μόλις μια μείωση της τάξης του 2%. Τα γιαούρτια, τα δημητριακά για το πρωινό και τα γλυκά αλείμματα ήταν οι μόνες διατροφικές ομάδες που πέτυχαν κάποια μείωση της περιεκτικότητας ζάχαρης κατά 5%.

Η εκστρατεία υγιεινής διατροφής δίνει έμφαση στα δημητριακά, τα γιαούρτια και τα σακχαρούχα ηδύποτα, τα οποία, αξίζει να σημειωθεί, ότι αναδημιουργούνται από τις βιομηχανίες εξαιτίας της φορολογίας της ζάχαρης. Ωστόσο δεν υπήρξε περιορισμός της περιεκτικότητας σε ζάχαρη σε όλα αυτά τα προϊόντα.

«Τα παιδιά καταναλώνουν υπερβολική ζάχαρη, αλλά οι γονείς μπορούν να δραστηριοποιηθούν τώρα και να αποτρέψουν τη συσσώρευσή της στο πέρασμα των ετών», τόνισε η δρ Άλισον Τέντστοουν, επικεφαλής διατροφολόγος της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας. «Για να διευκολυνθούν οι πολυάσχολες οικογένειες, η εκστρατεία Change4Life προτείνει μία εύκολη και άμεση λύση. Κάνοντας απλές αλλαγές κάθε ημέρα, τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν τις πιο υγιεινές εκδοχές των καθημερινών τροφίμων και ποτών, περιορίζοντας ταυτόχρονα την πρόσληψη ζάχαρης».

Η Συμμαχία για την Υγεία και την Παχυσαρκία, μια οργάνωση–ομπρέλα στην οποία συμμετέχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιατρικές ενώσεις, επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη άμεσης δράσης ώστε να προτιμηθούν οι εναλλακτικές λύσεις με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.Σχετικά Άρθρα

Μέχρι πόση ζάχαρη επιτρέπεται για το παιδί – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Υπήρχε μέχρι τώρα μια έλλειψη σαφήνειας στις οδηγίες σχετικά με το πόση πρόσθετη ζάχαρη θεωρείται ασφαλής για τα παιδιά, με

Γονείς: Τρόποι για να κερδίσετε το σεβασμό των παιδιών σας!

Πολλοί γονείς μπερδεύουν το σεβασμό με την υπακοή ακόμα και με την πειθαρχεία. Όμως ο σεβασμός δεν είναι μία μονοδιάστατη

Δείτε τις 20 συνήθειες που οι μαμάδες δεν φανταζόταν πως θα αποκτούσαν (photos)

Μοναδικά, αστεία, υπέροχα μικροπράγματα που αλλάζουν στη ζωή και τη σκέψη σου όταν αποκτάς παιδί.  Όταν γίνεσαι μαμά, είναι λίγο

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial