ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Δείτε τι θα σας συμβεί αν δεν πλένετε τα δόντια σας! Δεν πάει ο νους σας!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Δείτε τι θα σας συμβεί αν δεν πλένετε τα δόντια σας! Δεν πάει ο νους σας!

Η μαμά μας, μας έλεγε να πλένουμε καλά τα δόντια μας κάθε πρωί και τελικά φαίνεται ότι κάτι ήξερε, έστω και εμπειρικά.

Όμως η πραγματικότητα είναι ότι αν δεν φροντίζεις τη στοματική σου υγιεινή, τότε μπορεί να έχεις πρόβλημα στυτικής δυσλευτουργίας, δηλαδή πρόβλημα με τον αξιαγάπητο «μικρούλη» σου!

Διάβασε το γιατί:

H περιοδοντική νόσος αποτελεί παράγοντας κινδύνου για πολλά σοβαρά συστηματικά νοσήματα, όπως παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσο, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και σακχαρώδη διαβήτη. Δεν υπάρχουν ωστόσο μέχρι στιγμής δεδομένα που να δείχνουν ότι αντιμετωπίζοντας την περιοδοντική νόσο μειώνονται τα καρδιαγγειακά συμβάματα.

 

Παρόλα αυτά, η αποτελεσματική θεραπεία της περιοδοντικής νόσου είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλή υγιεινής της στοματικής κοιλότητας και για τη μείωση του κινδύνου ύπαρξης χρόνιας συστηματικής φλεγμονής και βακτηριαιμίας. Με αυτό τον τρόπο θεωρητικά είναι πιθανή η μείωση του κινδύνου για εμφάνιση αθηρωματικής νόσου.

 

Είναι παράγοντας κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία;

 

Οι τελευταίες μελέτες αναδεικνύουν την παρουσία της περιοδοντικής νόσου ως έναν άγνωστο και μάλλον παράδοξο παράγοντα κινδύνου που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας αλλά και τη γονιμότητα λόγω περιορισμένης κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.

Όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές, το ποσοστό των πασχόντων από στυτική δυσλειτουργία που έχουν ουλίτιδα είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό που παρατηρείται στα υγιή άτομα.

 

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι όταν το εύρημα αυτό συνεκτιμάται με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η ηλικία, το σωματικό βάρος, το εισόδημα ή το μορφωτικό επίπεδο προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι άντρες με την πιο σοβαρή ουλίτιδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία.

 

Η στυτική δυσλειτουργία, ως γνωστόν, οφείλεται στην παθολογική λειτουργία του ενδοθηλίου που είναι η εσωτερική στοιβάδα των αρτηριών η οποία ευθύνεται για την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου που είναι η βασική ουσία που χαλαρώνει τις αρτηρίες του πέους.

Η χρόνια περιοδοντίτιδα και η στυτική δυσλειτουργία φαίνεται λοιπόν ότι έχουν κοινούς μηχανισμούς που είναι η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και η χρόνια αυξημένη φλεγμονή.

 

Μια ανασκόπηση εννέα μελετών που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο επιστημονικό έντυπο Journal of Oral Diseases, σε άνδρες ηλικίας 20 έως 85 ετών, δείχνει ότι η χρόνια περιοδοντίτιδα και η στυτική δυσλειτουργία πράγματι συσχετίζονται. Σε τεσσερις από αυτές μελέτες βρέθηκε ότι η παρουσία περιοδοντικής νόσου αυξάνει κατά 1,5 έως και 3,5 φορές τον κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία.

Τα αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της στυτικής δυσλειτουργίας από την καλή υγιεινή των δοντιών μάλλον είναι καλύτερα στους άνδρες άνω των 40 όπου η αγγειακή βλάβη στα σηραγγώδη σωμάτια παίζει πρωταρχικό ρόλο ενώ, στους νέους άνδρες όπου κυριαρχούν τα ψυχογενή αίτια η βελτίωση είναι λιγότερο σημαντική.

Αν και οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες, τα παραπάνω δεδομένα τονίζουν με αρκετά εμφατικό τρόπο τη σημασία που έχει η καλή υγιεινή του στόματος στους άνδρες που εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία.

Οι άνδρες με περιοδοντική φλεγμονή θα πρέπει να ερωτώνται εάν εμφάνισαν το τελευταίο χρονικό διάστημα πρόβλημα στη στυτική τους λειτουργία. Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στη διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας σε πρώιμα στάδια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι η χρόνια φλεγμονή είναι σημαντικός μηχανισμός εμφάνισης και επιβάρυνσης της στυτικής λειτουργίας και ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι προγνωστικός παράγοντας για εκδήλωση μελλοντικών καρδιαγγειακών προβλημάτων ανεξαρτήτως της παρουσίας των κλασικών παραγόντων κινδύνου όπως η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερίνη και το κάπνισμα.

Άρθρο των: Κωνσταντίνου Ρόκκα, ουρολόγος – ανδρολόγος και Νίκου Ιωακειμίδη, καρδιολόγος, στο In.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ… ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Αυτές είναι οι 10 κύριες αιτίες που προκαλούν καρκίνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:ΟΙ 10 ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ: Ακόμα και θάνατο μπορεί να προκαλέσουν! (ΦΩΤΟ)Σχετικά Άρθρα

Υπερβολική γυμναστική! Πάθος ή εμμονή;

Η άσκηση είναι αναμφισβήτητα ωφέλιμη! Τα οφέλη της είναι πολλά και γνωστά σε όλους. Ωστόσο, όπως με οτιδήποτε στη ζωή,

«Πλανητική» διατροφή: Τρώτε διπλάσια φρούτα, το μισό κρέας!

Φάτε διπλάσια λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και όσπρια, και περιορίστε στο μισό το κρέας, ιδίως το κόκκινο, και τη ζάχαρη.

Πώς να χάσετε 9 κιλά μόνο με περπάτημα

Μην πιστέψετε κανέναν που θα σας πει ότι το περπάτημα «δεν κάνει τίποτα». Τα οφέλη από το περπάτημα είναι τεράστια

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial