Δύο ώρες στην οθόνη «καίει» τον εγκέφαλο των παιδιών μας λένε οι επιστήμονες..! Μήπως πρέπει να το δούμε σοβαρά;

Δύο ώρες στην οθόνη «καίει» τον εγκέφαλο των παιδιών μας λένε οι επιστήμονες..! Μήπως πρέπει να το δούμε σοβαρά;

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα πιτσιρίκια που κάθονται με τις ώρες μπροστά από τις οθόνες, είτε τηλεοράσεων, είτε υπολογιστών ή tablet, κρούει νέα έρευνα που δημοσιεύει το The Lancet Child & Adolescent Health.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά που βρίσκονται προσηλωμένα για πάνω από δύο ώρες την ημέρα στην οθόνη μπορεί να προκαλέσει νοητικές διαταραχές.

Καναδοί επιστήμονες μελέτησαν τα δεδομένα από 4.500 παιδιά στις ΗΠΑ, ηλικίας από 8 έως 11 ετών και συνέκριναν τη χρήση της οθόνης με την απόδοσή τους σε μία εξέταση που μετρά την εξέλιξη του εγκεφάλου.

Όπως απέδειξε η μελέτη, τα παιδιά που κάθονται στην οθόνη μέχρι 120 λεπτά είχαν καλύτερες επιδόσεις στην γλωσσική ικανότητα, την επεισοδιακή μνήμη (σσ.το είδος μνήμης που μας επιτρέπει να θυμόμαστε πράγματα που μας συνέβησαν), την εκτελεστική λειτουργία, την προσοχή, την εργασιακή μνήμη και την ταχύτητα επεξεργασίας. Η έρευνα έλαβε υπόψιν παράγοντες, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων και το εισόδημα.

Αυτοί που πέτυχαν υψηλά ποστοστά ήταν αρκετά λίγοι. Κατά μέσο όρο η ομάδα των παιδιών που έλαβε μέρος στην έρευνα βρισκόταν μπροστά από την τηλεόραση, τους υπολογιστές και τα tablet περίπου 3,6 ώρες ψυχαγωγίας την ημέρα.

Παράλληλα, πέραν του περιορισμού της έκθεσης στις οθόνες, διαπιστώθηκε ότι είχαν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις τα παιδιά που κοιμούνται τουλάχιστον εννέα ώρες κάθε βράδυ και ασκούνται τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα


Οι επιστήμονες, πάντως, επισημαίνουν ότι σ’ αυτόν τον τομέα πρέπει να γίνουν επιπλέον έρευνες. «Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τη σύνδεση μεταξύ των ωρών μπροστά στην οθόνη και τη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων και μελετών για την επίδραση του κάθε τύπου χρόνου που περνά μπροστά σε μία οθόνη, πχ για εκπαιδευτικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας του Ινστιτούτου Ερευνών της Οττάβα, Τζέρεμι Γουόλς.Σχετικά Άρθρα

Έπιασα το παιδί μου να αυνανίζεται… Τι πρέπει να κάνω;

Οι παρεξηγήσεις και η μυστικότητα για τον αυνανισμό προσθέτουν στη γονική και παιδική δυσφορία.Εξ ορισμού, ο αυνανισμός είναι η αυτο-διέγερση των γεννητικών

Ψείρες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται!

Ποιος δεν έχει ταλαιπωρηθεί ως παιδί ή και ως ενήλικας από τις ψείρες και τη βασανιστική φαγούρα που προκαλούν. Οι

Έρευνα: Πόσο κοιμούνται οι νέοι γονείς;

Όλοι οι γονείς το ξέρουν, το επιβεβαίωσε και μια ακόμα έρευνα: Οι νέοι γονείς χάνουν τον ύπνο τους. Νέα μελέτη

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial