Έλλειψη βιταμίνης B12! Ποια είναι τα συμπτώματα, και πως να τα θεραπεύσετε!

Έλλειψη βιταμίνης B12! Ποια είναι τα συμπτώματα, και πως να τα θεραπεύσετε!

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται τη βιταμίνη Β12 για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την ανάπτυξη των νεύρων, τη δημιουργία του DNA και όχι μόνο.
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες βιταμίνες, τη Β12 δεν μπορεί να τη συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του, επομένως πρέπει να τη λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας ή με τη βοήθεια συμπληρωμάτων.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 είναι αρκετά συχνή, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες τους, που για έναν υγιή ενήλικα είναι τα 2,4 μικρογραμμάρια, ή δεν την απορροφούν επαρκώς από τις τροφές.

Παθήσεις που εμποδίζουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, όπως η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο έλλειψης της βιταμίνης Β12.

Τέλος, η προχωρημένη ηλικία είναι ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην έλλειψη της Β12, λόγω της μειωμένης ικανότητας του οργανισμού να την απορροφά στο στομάχι.

Η βιταμίνη Β12 : Τα Συμπτώματα της έλλειψης

Συνήθως, τα πρώτα σημάδια περιλαμβάνουν κακή συγκέντρωση, φόβο ή άγχος, προβλήματα με το δέρμα και τα μαλλιά ( έκζεμα , δερματίτιδα, μύκητες), κόπωση και μυϊκό πόνο.

Περαιτέρω, μια μεγαλύτερη ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές διαταραχές του νευρικού, και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ,σοβαρές βλάβες στα νεύρα του νωτιαίου μυελού, οδηγώντας σε παράλυση. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 προκαλεί επίσης σοβαρή αναιμία, η οποία αναπτύσσεται σταδιακά και πολύ αργά..

Τα συμπτώματα ξεκινούν με ξαφνική αδυναμία, η οποία περαιτέρω ακολουθείται από κόπωση, βραδυκαρδία και ωχρότητα.

Αυτή η κατάσταση συνοδεύεται από :

Απώλεια όρεξης
Φούσκωμα
Στομαχόπονο
Πολλοί συχνές κενώσεις διάρροιας
Αίσθημα καύσου στη γλώσσα, ειδικά όταν καταναλώνετε μερικά ξινά τρόφιμα
Απώλεια της αίσθησης της γεύσης
Καταθλιπτικές αλλαγές
Διαταραχές της μνήμης
Παραισθησία των άκρων, ιδιαίτερα των ποδιών, η οποία οδηγεί σε μούδιασμα και μυρμηκίαση.
Εάν η ανεπάρκεια της Β12 διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν πιο σοβαρές επιπτώσεις, όπως η εγκεφαλική βλάβη και η αιμορραγία. Επίσης, η ανύψωση της ομοκυστεΐνης είναι δυνατόν να συμβεί, οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή και στεφανιαία νόσο.

Το 70% των ασθενών με νόσο Alzheimer διαγνώστηκαν με έλλειψη Β12. Περαιτέρω στο κείμενο θα εξηγήσουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό να μην αποφεύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Β12.

Η ημερήσια δόση της βιταμίνη Β12– Δοσολογία

Η Β12 είναι η βιταμίνη με την πιο περίπλοκη χημική δομή που περιέχει βασικά μέταλλα και κοβάλτιο, τα οποία είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Η βιταμίνη αυτή είναι πολύ σημαντική για την κατασκευή των DNA και RNA και της μυελίνης (το υλικό που προστατεύει τα νεύρα).

Εάν η ανεπάρκεια είναι σοβαρή θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ώστε να σας δώσει τη κατάλληλη θεραπεία.

Η κατάλληλη δοσολογία της βιταμίνης Β12 ανάλογα με την ηλικία είναι:

από ενός έως τριών χρονών – 0,9 mcg,

Τα μικρότερα παιδιά ηλικίας από 4-8 έτη- ι 1,2 mcg

Τα παιδιά από 9-13 έτη- έως και 1,8 mcg,

Παιδιά ηλικίας 14 και πάνω- 2,4 mcg,

Έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 2.6 mcg,

Γυναίκες που θηλάζουν – 2,8 mcg.

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι παίρνουν αρκετή βιταμίνη Β12 μέσω της τακτικής κατανάλωσης κρέατος, γάλακτος, αυγών και τυριού, επειδή αυτές οι τροφές είναι μια εξαιρετική πηγή αυτής της βιταμίνης. Η σωστή απορρόφηση της είναι επίσης ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας και απαιτεί υγιές στομάχι και υγιή εντερικό σωλήνα γενικά.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β12;

Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12 είναι ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, των συκωτιών και της καρδιάς του χοιρινού και του βοδινού, κρέατος. Επίσης, αυτή η βιταμίνη μπορεί να βρεθεί στα ψάρια και τα αυγά και σε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν γαλακτικό οξύ.

Επιπλέον, τα φυτικά τρόφιμα περιέχουν επίσης βιταμίνη Β12, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Οι χορτοφάγοι συνιστάται να καταναλώνουν πολλούς σπόρους, προϊόντα σόγιας και μπύρας δεδομένου ότι είναι πιο επιρρεπείς σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 λόγω της ειδικής φυτικής διατροφής τους.

Αυτή η βιταμίνη μπορεί επίσης να βρεθεί στα κόκκινα παντζάρια, στη σόγια, τα φουντούκια, το σουσάμι, τα φύκια κλπ, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.

Άλλη μια καλή πηγή βιταμίνης Β12 είναι το ξινολάχανο, και όλα τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε γαλακτικό οξύ, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών τουρσί. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες δεν είναι περισσότερη από τρία μικρογραμμάρια.

Ωστόσο, ακόμη και αν καταναλώνουν περισσότερη από αυτή τη βιταμίνη, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος υπερβιταμίνωσης επειδή η βιταμίνη Β12 είναι διαλυτή. Επιπλέον, η απορρόφηση της μπορεί μερικές φορές να μην είναι η επιθυμητή και απαιτεί και ασβέστιο.

Ευτυχώς, αν έχετε την κατάλληλη διατροφή δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 και έτσι δεν χρειάζεστε οποιαδήποτε συμπληρώματα.

Γιατί είναι η βιταμίνη Β12 τόσο ευεργετική;

Η βιταμίνη Β12 διεγείρει το κατάλληλο σχηματισμό, την ωρίμανση και την ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων. Επίσης, μαζί με όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος της ομάδας Β, συμμετέχει στη μετατροπή των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων σε ενέργεια.

Μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία των νευρικών διαταραχών, έχει αντι-καρκινογόνες επιδράσεις, ενισχύει τη μνήμη, βελτιώνει την εγρήγορση και μειώνει την ευερεθιστότητα. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται «τονωτική βιταμίνη».

Επιπλέον, προστατεύει από την αναιμία, διεγείρει την ανάπτυξη και αυξάνει την όρεξη στα παιδιά. Η βιταμίνη Β12 μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο κατά την έμμηνο ρύση και να μειώσει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που μπορεί να βλάψει τα τοιχώματα των αρτηριών και το οποίο συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, για τη σωστή απορρόφηση της απαιτείται υγιές στομάχι, και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα μπορούν να προκληθούν από ελικοβακτηρίδιο το οποίο προκαλεί μόλυνση των βλεννογόνων μεμβρανών, οδηγώντας σε έλκη.

Σε περίπτωση που έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12 ή φυλλικού οξέος, θα πρέπει να βελτιώσετε τη διατροφή σας αμέσως. Ωστόσο, εάν η ανεπάρκεια είναι σοβαρή θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ώστε να σας δώσει τη κατάλληλη θεραπεία.Σχετικά Άρθρα

Καραντίνα: Τροφές με λιγότερες από 100 θερμίδες για να παραμείνετε σε φόρμα

Καραντίνα ξανά. Η εποχή που το σούπερ-μάρκετ είναι το μέρος που επισκεπτόμαστε περισσότερο μετά από το σπίτι μας επανήλθε. Η

Ξεχάστε τις λιακάδες: Ο καιρός αγριεύει – Προσοχή στις ιώσεις!

Τέλος στις λιακάδες των τελευταίων ημερών από αύριο, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις. 60 SHARES Share on Facebook Tweet Follow

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΔΑ: Αποκωδικοποίησε τη νόσο του πάρκινσον!

Η 33χρονη Δωροθέα Πινότση, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Χημικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, κατέγραψε πώς εκδηλώνεται η

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial