Έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές σκυλοτροφές περιέχουν επικίνδυνα βακτήρια για ζώα και ανθρώπους!

Έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές σκυλοτροφές περιέχουν επικίνδυνα βακτήρια για ζώα και ανθρώπους!

Πολλές τροφές για σκύλους που έχουν ως βάση το ωμό κρέας, περιέχουν υψηλά επίπεδα δυνητικά επικίνδυνων βακτηρίων, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία τόσο των ίδιων των ζώων όσο και των ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ίνγκριντ Χάνσον του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών και Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωπονικών Επιστημών της Ουψάλα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κτηνιατρικό περιοδικό «Vet Record», ανέλυσαν δείγματα από 60 τέτοια προϊόντα που πωλούνταν σε καταστήματα για ζώα και τα οποία προέρχονταν από δέκα διαφορετικούς παραγωγούς διαφόρων χωρών (Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Γερμανία, Αγγλία).
Τα προϊόντα που εξετάσθηκαν, αφορούσαν όλα σκύλους και περιείχαν είτε άψητο κρέας, είτε κόκαλα από διάφορα ζώα (μοσχάρια, κοτόπουλα, γαλοπούλες, χοίρους, αρνιά, πάπιες κ.α.). Μερικά περιείχαν επίσης λαχανικά και φυτικές ίνες ή άλλα συστατικά.

Διαπιστώθηκε ότι και τα 60 διαφορετικά είδη σκυλοτροφών περιείχαν εντεροβακτήρια σε διάφορα επίπεδα. Το κολοβακτηρίδιο E.coli, που βρέθηκε περίπου στο ένα τρίτο των δειγμάτων.

Ένα άλλο βακτήριο, το C perfinges (κλωστηρίδιο το διαθλαστικό), που επίσης μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, βρέθηκε σχεδόν στο ένα τρίτο (30%) των δειγμάτων.

Η γνωστή σαλμονέλα εντοπίσθηκε στο 7% των δειγμάτων, ενώ το καμπυλοβακτήριο στο 5%. Και οι δύο τελευταίοι μικροοργανισμοί περνάνε από τους ανθρώπους στους ανθρώπους, προκαλώντας λοιμώξεις.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα βακτήρια από τέτοιες σκυλοτροφές μπορούν να εξαπλωθούν και να μολύνουν άλλες τροφές και επιφάνειες, ενώ και οι σκύλοι μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους, αν οι τελευταίοι φιλήσουν ή χαϊδέψουν τα ζώα κοντά στο στόμα τους, μόλις αυτά έχουν φάει. Ακόμη, οι σκύλοι δεν πρέπει να τρώνε προϊόντα με ωμό κρέας, όταν κάνουν κάποια θεραπεία με αντιβιοτικά, επειδή μπορεί έτσι να αυξηθεί στον οργανισμό τους ο κίνδυνος αντίστασης στα φάρμακα.

Επίσης, οι ερευνητές τόνισαν ότι, μετά από αυτά τα ευρήματα, αναδεικνύεται η σημασία του προσεκτικού χειρισμού τέτοιου είδους προϊόντων από τους παραγωγούς, τα καταστήματα και τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων. Οι σκυλοτροφές ωμού κρέατος πρέπει να διατηρούνται στην κατάψυξη (σκοτώνει μικρόβια όπως το καμπυλοβακτήριο) έως τη χρήση τους και να ξεπαγώνονται στους δέκα βαθμούς Κελσίου. Πρέπει επίσης να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα τρόφιμα και η κοπή τους και γενικότερα η μεταχείρισή τους στην κουζίνα να γίνεται με διαφορετικά όργανα και σκεύη, τα οποία μετά πρέπει να πλένονται πολύ προσεκτικά.Σχετικά Άρθρα

Η γάτα (Concerned Kitten) γεννήθηκε με ένα μόνιμο βλέμμα έκπληξης θα τη λατρέψετε! (photos)

Το όνομα της είναι moggie και είναι μόλις 8 εβδομάδων, το παράξενο όμως είναι ότι λόγω των τοξωτών φρυδιών της

Θα «λιώσετε» – Απίστευτες στιγμές με μπόμπιρες και ζωάκια, στα καλύτερά τους (Video)

Αυτό το video, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν, ότι τα ζώα δε μπορεί να συνυπάρξουν

Θα κλαίτε από τα γέλια: Τα πιο αστεία σκυλιά του κόσμου (photos)

    Είναι περίεργα και θέλουν να ξέρουν την κάθε μας κίνηση, γι αυτό και χώνουν παντού τη μύτη τους.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial