Έρευνα: Αυξημένα τα ποσοστά γυναικών που γεννούν με καισαρική.

Έρευνα: Αυξημένα τα ποσοστά γυναικών που γεννούν με καισαρική.

Συνεχή αύξηση εμφανίζουν οι καισαρικές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο τοκετός με καισαρική είναι η ασφαλέστερη μέθοδος γέννας για μια μητέρα που έχει ήδη γεννήσει με αυτό τον τρόπο στο παρελθόν, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται το BBC.

H μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «PLOS Medicine», δεν παρουσίασε συνεκτικές πληροφορίες σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των διαφορετικών μεθόδων τοκετού στις περιπτώσεις που έχει ήδη προηγηθεί μια καισαρική.

Τα δεδομένα, πάντως, που αυτή μας παρέχει είναι χρήσιμα ως τρόποι παροχής συμβουλών, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να κάνουν την επιλογή όταν χρειαστεί.

Τα ποσοστά των γυναικών που γεννούν με καισαρική έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να προκύπτει η ανάγκη πληροφοριών και καθοδήγησης για τα οφέλη και τους κινδύνους μεταγενέστερων φυσιολογικών τοκετών ή τοκετών με καισαρική. Μέχρι σήμερα οι πληροφορίες αυτές ήταν πολύ περιορισμένες. Στη Βρετανία, πάνω από μια στις τέσσερις γεννήσεις γίνονται με καισαρική, οι μισές από αυτές είναι προγραμματισμένες και οι άλλες μισές επείγουσες.

Η Κάθριν Φιτζπάτρικ, που διεξήγε την παρούσα μελέτη, σχολιάζει τα αποτελέσματά της λέγοντας πως αυτά μπορεί να αποτελέσουν χρήσιμες συμβουλές για τις γυναίκες που έχουν ήδη κάνει μια καισαρική.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας, με δείγμα 74.043 τοκετούς στη Σκωτία την περίοδο 2002 έως 2015, ο φυσιολογικός τοκετός συνδέθηκε με ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες επιπλοκών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι 45.579 γυναίκες γέννησαν με προγραμματισμένη καισαρική και 28.464 γυναίκες γέννησαν φυσιολογικά.

Το 28,4% των γυναικών που επιχείρησαν να γεννήσουν φυσιολογικά εν τέλει χρειάστηκε να υποβληθούν εκτάκτως σε καισαρική. Οι γυναίκες που γέννησαν φυσιολογικά είχαν αυξημένες πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα τόσο κατά τη γέννα όσο και μετά από αυτήν.

Παράλληλα, το 1,8% των γυναικών που γέννησαν φυσιολογικά και το 0,8% των γυναικών που γέννησαν με καισαρική αντιμετώπισαν σοβαρές επιπλοκές, όπως ρήξη μήτρας, αιμορραγία ή μόλυνση. Τέλος, επιπλοκές στο βρέφος παρουσιάστηκαν στο 8% των φυσιολογικών τοκετών και στο 6,4% των τοκετών με καισαρική.

Σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν το είδος του τοκετού που θέλουν, καθώς ο κίνδυνος είναι σε κάθε περίπτωση πολύ χαμηλός. Μετά από μια καισαρική, περίπου τρεις στις τέσσερις γυναίκες γεννούν φυσιολογικά ενώ μια στις τέσσερις καταλήγει να χρειαστεί έκτακτη καισαρική.

Για την κάθε επιλογή υπάρχουν οι θετικές και οι αρνητικές πλευρές. Για παράδειγμα, ένας φυσιολογικός τοκετός συνδέεται με γρηγορότερη ανάρρωση, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο ενώ οι γυναίκες επιστρέφουν γρηγορότερα στις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως την οδήγηση και σπάνια έχουν μεταγεννητικές επιπλοκές. Παρόλα αυτά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σχιστεί το περίνεο. Υπάρχει, μάλιστα και ένας πρόσθετος κίνδυνος για τις γυναίκες που έχουν ήδη κάνει μια γέννα με καισαρική και γεννούν φυσιολογικά. Σε αυτές μπορεί να σχιστεί η τομή της καισαρικής ενώ τα βρέφη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας και εγκεφαλικών βλαβών. Οι ειδικοί θεωρούν ακατάλληλους τους φυσιολογικούς τοκετούς σε γυναίκες που έχουν κάνει πάνω από τρεις καισαρικές.

Από την άλλη, οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική έχουν ανάγκη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάρρωσης, μπορεί να έχουν, λόγω της εγχείρησης, μολύνσεις ή αιμορραγίες, επιπλοκές με τον πλακούντα σε μεταγενέστερες γεννήσεις. Το βρέφος κινδυνεύει να έχει αναπνευστικά προβλήματα.

Ο δρ Πατ Ο Μπράιαν, σύμβουλος μαιευτικής και εκπρόσωπος Τύπου του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, τονίζει την ανάγκη οι μέλλουσες μητέρες να συζητούν με τον γιατρό τους ώστε να μπορούν να κάνουν την ασφαλέστερη επιλογή τοκετού και να λάβουν υποστήριξη από την κατάλληλη ομάδα ειδικών μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες από το BBC και το PLOS MedicineΣχετικά Άρθρα

Πόσο έξυπνο θα γίνει το παιδί; Από τι εξαρτάται;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Washington (UW) και της Καλιφόρνια (UCSF), οι έγκυες

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια της εξεταστικής!

Οι εξετάσεις είναι συνυφασμένες με έντονο άγχος, γιατί μέσα από αυτές τα παιδιά προσπαθούν να αποδείξουν την αξία τους στους

Διαζύγιο: Πώς επηρεάζει την ένταξη των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον.

Οι γονείς που χωρίζουν πριν τα παιδιά τους γίνουν έξι ετών, θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ψυχική ισορροπία και την

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial