Έρευνα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού για όσους δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά!

Έρευνα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού για όσους δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά!

Τη σχέση της ανεπαρκούς κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών με τον θάνατο από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή αναδεικνύει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, καθώς περίπου ένας στους επτά θανάτους καρδιαγγειακής αιτιολογίας εκτιμάται ότι οφείλεται στη μη επαρκή πρόσληψη φρούτων και ένας στους δώδεκα στην ανεπαρκή κατανάλωση λαχανικών.

Μεγάλο μέρος των θανάτων που οφείλονται σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή έχει ως αιτία την μη επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επισημαίνουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας αμερικανικής μελέτης, περίπου ένας στους επτά θανάτους καρδιαγγειακής αιτιολογίας εκτιμάται ότι οφείλεται στη μη επαρκή πρόσληψη φρούτων και ένας στους δώδεκα στην ανεπαρκή κατανάλωση λαχανικών.

Οι μέχρι σήμερα έρευνες προτείνουν ότι η ιδανική πρόσληψη φρούτων είναι 300 γραμμάρια ημερησίως (περίπου δύο μικρά μήλα), ενώ των λαχανικών (συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων) 400 γραμμάρια ημερησίως.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Βικτόρια Μίλλερ της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ταφτς τόνισε ότι εφόσον η ποσότητα φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μας είναι κάτι που μπορεί να τροποποιηθεί, τότε η έρευνα είναι ένα καλό έναυσμα για να υιοθετήσουμε αυτή τη διατροφή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα πρόσληψης φρούτων και λαχανικών από 113 χώρες (το 82% του παγκόσμιου πληθυσμού) και τα συνέδεσαν με τους θανάτους από καρδιαγγειακές νόσους που οφείλονται στην ανεπαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η μη επαρκής κατανάλωση φρούτων έχει ως συνέπεια σχεδόν 1,3 εκατομμύρια θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο και περισσότερους από 520.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο παγκοσμίως κάθε χρόνο. Αντίστοιχα, η κάτω του βέλτιστου κατανάλωση λαχανικών υπολογίστηκε ότι είχε ως αποτέλεσμα περίπου 200.000 θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο ετησίως και περισσότερους από 800.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο.

Οι θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο αφορούν κατά κύριο λόγο τις χώρες με μειωμένη πρόσληψη φρούτων (Νότια Ασία, Ανατολική Ασία, Υποσαχάρια Αφρική), ενώ εκείνοι από στεφανιαία νόσο αφορούν περισσότερο χώρες με χαμηλή κατανάλωση λαχανικών (Κεντρική Ασία, Ωκεανία). Επιπλέον, οι θάνατοι από τέτοιου είδους διατροφικές ανεπάρκειες αφορούν κυρίως τους νέους ενήλικες άνδρες, καθώς αυτοί καταναλώνουν λιγότερα φρούτα συγκριτικά με τις γυναίκες.



Σχετικά Άρθρα

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν καταπίνετε τσίχλα! (video)

Η τσίχλα υπάρχει εδώ και αιώνες, φυσικά σε εκδοχή που απέχει πολύ από τη σημερινή. Έχει βρεθεί ότι ο πρόγονος

Μελέτη σοκ! Γεμάτες χημικά οι σερβιέτες και τα ταμπόν!

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο γαλλικό περιοδικό «60 millions de consommateurs», ανεπιθύμητες χημικές ουσίες ανιχνεύονται σε ταμπόν και σερβιέτες.

Στραγάλι: Το ελληνικό super food!

Από τα πιο υγιεινά σνακ, με ελάχιστα λιπαρά, τα στραγάλια (που στην ουσία αποτελούν ψημένα ρεβίθια) μπορούν δικαίως να χαρακτηριστούν

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial