Έτσι θα προστατέψετε το σκύλο σας από την ζέστη!

Έτσι θα προστατέψετε το σκύλο σας από την ζέστη!

Η ζέστη του καλοκαιριού ταλαιπωρεί ανθρώπους, φυτά και ζώα. Θερμοπληξία δεν παθαίνει μόνο ο άνθρωπος, αλλά παθαίνουν και τα ζώα. O σκύλος έχει ιδιαίτερες ανάγκες για νερό, σκιά και δροσιά αυτή την εποχή.

Οι σκύλοι γενικά είναι πιο ευάλωτοι από τους ανθρώπους στις υψηλές θερμοκρασίες και αν το καλοκαίρι προκαλεί σε εμάς απλά δυσφορία, σε ένα σκύλο μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο.

Ο άνθρωπος «δροσίζεται» μέσω του ιδρώτα. Το σώμα αποβάλλει τον ιδρώτα μέσω των ιδρωτοποιών αδένων, ο οποίος έπειτα εξατμίζεται και το σώμα δροσίζεται. Ενώ το δέρμα του ανθρώπου είναι καλυμμένο με τους αδένες αυτούς, στην περίπτωση των σκύλων ιδρωτοποιοί αδένες υπάρχουν μόνο στις πατούσες και έτσι δε βοηθούν και πολύ στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Έτσι, οι σκύλοι βασίζονται περισσότερο στο λαχάνιασμα (panting) για να δροσιστούν. Με τον όρο λαχάνιασμα εννοούμε γρήγορες και μικρές αναπνοές κατά τις οποίες ο σκύλος έχει ανοιχτό το στόμα και τη γλώσσα του έξω. Με τον τρόπο αυτό, έχουμε αυξημένη ροή αέρα στην αναπνευστική οδό. Ο αέρας αυτός περνά πάνω από υγρές επιφάνειες στην αναπνευστική οδό, έχουμε εξάτμιση και η θερμοκρασία του οργανισμού πέφτει. Αν και το λαχάνιασμα είναι πλέον αποτελεσματικότερο από τους ελάχιστους ιδρωτοποιούς αδένες στο σκύλο, εντούτοις δεν είναι τόσο αποτελεσματικό ώστε να διασφαλίζει την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να προστατεύσουμε τους σκύλους μας από τον ήλιο και τη ζέστη του καλοκαιριού.

Γι’ αυτό, όσοι έχουμε σκυλάκια προσέχουμε το καλοκαίρι τα εξής:

Σκυλιά με μεγαλύτερη ευαισθησία στον ήλιο

Όπως και ένας άνθρωπος με λευκή επιδερμίδα ξέρει καλά για τις επιπτώσεις των ακτίνων UVA και UVB, έτσι και τα σκυλιά που έχουν λευκό τρίχωμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να καούν από τον ήλιο. Ράτσες όπως τα κόλεϊ, τα Δαλματίας, τα μπουλντόγκ και τα τσοπανόσκυλα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία σκυλιών. Το ίδιο γίνεται και με αυτά που δεν έχουν τρίχωμα, όπως ο Κινεζικός Cresteds και τα άτριχα αμερικάνικα τεριέ.

Επίσης, με το πηγαίνεις τον σκύλο σου για κούρεμα όταν αρχίζει η καλοκαιρινή περίοδος μπορεί να πιστεύεις ότι δροσίζεται, έχοντας λιγότερο τρίχωμα, αλλά έτσι οι ακτίνες μπορούν να περάσουν πιο εύκολα.

Ευαίσθητα σημεία

Τα σκυλιά μπορούν να καούν από τον ήλιο στην πλάτη. Τα σημεία που δεν είναι τόσο γνωστά αλλά επηρεάζονται επίσης είναι η μουσούδα, η κοιλιά και τα αυτιά.

Αντηλιακά για σκυλιά

Μην βάζεις αντηλιακό για ανθρώπους στον σκύλο σου. Οι σκύλοι λατρεύουν να γλείφουν το τρίχωμα τους και κάποια από τα συστατικά που έχουν τα αντηλιακά είναι δηλητηριώδη για τους σκύλους. Υπάρχουν διάφορα αδιάβροχα αντηλιακά για σκύλους που μπορείς να τα βάλεις 20 λεπτά πριν την έκθεση του σκύλου στον ήλιο.

(Pro tip: Μερικά αντηλιακά για σκύλους δεν έχουν συγκεκριμένο δείκτη SPF όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, αλλά μην μπερδευτείς. Εσύ τσέκαρε κυρίως τα συστατικά και βεβαιώσου ότι προστατεύει όπως πρέπει τον σκύλο σου.)

Θεραπεία αν ο σκύλος κάηκε από τον ήλιο

Αν παρατηρήσεις τις άκρες από τα αφτιά του σκύλου σου μετά την έκθεσή του στον ήλιο μπορεί να είναι ξηρά και “σπασμένα”, αυτό σημαίνει ότι έχουν καεί. Όταν ένας σκύλος πονάει, συνηθίζει να ξύνεται. Αυτό δεν είναι και τόσο καλό. Το δέρμα τους δεν κοκκινίζει όπως των ανθρώπων αλλά αν παρατηρήσετε να είναι αρκετά ζεστό το δέρμα τους με το άγγιγμα, τότε πάρτε μία δροσερή πετσέτα και τοποθετήστε την πάνω στο δέρμα. Πολύ πιθανό σύμπτωμα για τα σκυλιά μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι και ο πυρετός.

Είναι προτιμότερο να πάρετε τη γνώμη ενός ειδικού για οποιοδήποτε κάψιμο από τον ήλιο, ακόμα κι αν δεν είναι κάτι σοβαρό εξ’ αρχής. Συνήθως χορηγούνται κρέμες και κορτιζόνη ώστε να μπορέσει το δέρμα να αναπλαστεί και να μην υπάρχουν μελλοντικά προβλήματα.

Συμπέρασμα; Ο ήλιος δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν. Πρόσεχε το δέρμα του σκύλου σου όπως και το δικό σου.Σχετικά Άρθρα

Πρόστιμο 300 ευρώ σε όσους βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους χωρίς λουράκι.

Στην επιβολή προστίμων σε ιδιοκτήτες σκύλων που βγάζουν βόλτα τους τετράποδους φίλους τους χωρίς λουράκι προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία στη

Εσείς ξέρετε πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ο σκύλος ή η γάτα σας;

Μπορεί αυτό που χαρακτηρίζει τις γάτες να είναι η μεγάλη τους λατρεία με τον ύπνο, όμως και οι σκύλοι σε

Ένα χάσκι Σιβηρίας και μια πολική αρκούδα..φίλοι για πάντα! (photos)

Οι αρκούδες και τα σκυλιά είναι εχθροί από τη φύση τους. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό! Όμως, σε αυτά τα δύο

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial