Γιατί δεν πρέπει ο σκύλος να τρώει κόκκαλα

Γιατί δεν πρέπει ο σκύλος να τρώει κόκκαλα

Μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες ειδικά των σκύλων είναι να μασούν κόκκαλα, σαν λιχουδιές, ακόμη και σαν κανονικό φαγητό, κάτι που οι ιδιοκτήτες πολύ συχνά φροντίζουν δυστυχώς να παρέχουν στα αγαπημένα τους κατοικίδια.

Παρά την διαδεδομένη αντίληψη στη χώρα μας ότι ένα κόκκαλο αποτελεί την καλύτερη λιχουδιά ή και φαγητό για το σκύλο μας, υπάρχουν σοβαροί και θανατηφόροι λόγοι να αποφεύγετε τα κόκκαλα.

Γιατί λοιπόν λέμε «όχι» στα κόκκαλα κάθε μορφής:

Φθείρουν τα δόντια

Αφενός τα κόκκαλα δεν καθαρίζουν τα δόντια του σκύλου μας, αφετέρου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τραυματιστούν τα ούλα του ή ακόμα και να σπάσει κάποιο δόντι.

Τραυματίζουν τον λάρυγγα

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κολλήσει ένα κομμάτι από κόκκαλο στο λάρυγγα, δυσχεραίνοντας την αναπνοή του σκύλου ή ακόμα και να τον τραυματίσει με τις αιχμηρές άκρες του. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι από τα δύο, το ζώο πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στον κτηνίατρο.

Τραυματίζουν τον οισοφάγο

Τα κόκκαλα μπορεί να προξενήσουν ερεθισμό του οισοφάγου ή ακόμα και να τον τραυματίσουν, ιδίως όταν μιλάμε για ένα λαίμαργο σκύλο που τα καταπίνει αμάσητα. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να του παρασχεθεί άμεσα κτηνιατρική φροντίδα.

Τραυματίζουν το στομάχι

Τα κόκκαλα προκαλούν ερεθισμό στο στομάχι του σκύλου με επακόλουθα γαστρίτιδες και έλκη που θα ταλαιπωρούν το σκύλο μας για καιρό. Δυστυχώς, υπάρχει πάντα η περίπτωση να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, ώστε να αφαιρεθεί ένα κόκκαλο.

Τραυματίζουν το έντερο

Η κατάποση μεγάλων κομματιών κόκκαλου, μπορεί να φράξει ή να σχίσει το έντερο με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τον πιστό σας φίλο.

Μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση

Δεδομένου ότι τα κόκκαλα χαλούν σε διάστημα 2 ημερών, αν ο σκύλος σας δεν τα έχει καταναλώσει έγκαιρα αλλά τα έχει φυλάξει για το μέλλον ή τα έχει κρατήσει ως παιχνίδι, αμέσως γίνεται φορέας βακτηρίων και μυκήτων, με τον κίνδυνο της δηλητηρίασης να ελλοχεύει.

Δεν προσφέρουν καμία διατροφική αξία

Επί της ουσίας, το μόνο που προσφέρουν τα κόκκαλα είναι μια διασκεδαστική ενασχόληση για το σκύλο μας και τίποτα παραπάνω.


Tags Άρθρου:
κόκκαλαΣΚΥΛΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Οι 25 τρόποι που ο σκύλος σας… σου λέει σ’αγαπώ!

Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους ο σκύλος σου, σου δείχνει την πιστή και ανιδιοτελή αγάπη του; Πώς καταλαβαίνεις

Τα μεγάλα σκυλιά ζουν λιγότερο;

Ο μέσος όρος ζωής των τετράποδων φίλων μας είναι περίπου δέκα χρόνια, ωστόσο συχνά ο αριθμός αποκλίνει ανάλογα με την

Ο σκύλος με τη μεγαλύτερη γλώσσα του κόσμου! (photos+video)

Το όνομά της είναι Mochi «Mo» Rickert, είναι ένας σκύλος Αγίου Βερνάρδου, από το Sioux Falls της Νότιας Ντακότα, είναι

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial