Γιατί ζητάμε συνέχεια γλυκό;

Γιατί ζητάμε συνέχεια γλυκό;

Αποτελεί μια από τις συχνότερες ερωτήσεις ατόμων που προσπαθούν να χάσουν βάρος και το ένστικτο τους για «κάτι γλυκό» τους εμποδίζει. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να φάνε κάτι γλυκό για να κλείσουν το γεύμα τους και αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους.

Χαμηλή πίεση

«Όταν αφήνουμε μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των γευμάτων, πέφτει η πίεση και αποζητούμε άμεσα ενέργεια. Και θα την πάρουμε από το φαγητό», εξηγεί η διατροφολόγος Lorraine Kearney. Η πρώτη μας επιλογή είναι ο,τιδήποτε έχει αρκετή ζάχαρη, ώστε να ανακτήσουμε αμέσως τη χαμένη ενέργεια. Είναι αυτό καλό; Όχι, δεν είναι. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ανεβαίνει η πίεση και ξαναπέφτει κατακόρυφα. Οπότε τρως κι άλλη σοκολάτα. Η λύση βρίσκεται στα συχνά γεύματα και στις τροφές με μπόλικες φυτικές ίνες.

Έλλειψη μαγνησίου

Τα νέα που προκαλούν έκπληξη είναι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων πάσχει από μαγνήσιο. Και η σοκολάτα περιλαμβάνει 41 mg σε ένα μόνο κομματάκι. Για ακόμη μία φορά, η απάντηση βρίσκεται στις κατάλληλες τροφές. Τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα πράσινα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, που τόσο χρειάζεται ο οργανισμός σου.

Έχεις άγχος και την πέφτεις στη σοκολάτα

Οι εκκρεμότητες πάνω στο γραφείο σου έχουν φτιάξει βουνό. Πρέπει να κάνεις δουλειές στο σπίτι. Προβληματίζεσαι με τη σχέση σου και πόσα ακόμα θέματα που σε αγχώνουν καθημερινά. Ε, δε θέλει πολύ να αρπάξεις τη σοκολάτα δίπλα σου για να νιώσεις λίγο καλύτερα. Δεν υπάρχει τυχαία ο όρος stress eating. «Η σοκολάτα είναι απλός υδατάνθρακας και αυτό σημαίνει ότι διασπάται εύκολα. Με το που αγγίξει τη γλώσσα, απελευθερώνεται ντοπαμίνη και φωτίζει την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την απόλαυση και την ανταμοιβή. Είναι στιγμιαία χαρά. Αν λοιπόν το κάνεις τη στιγμή που αγχώνεσαι, πάρε λίγο χρόνο να το σκεφτείς καλύτερα.

Καθαρά από συνήθεια

Είναι λίγο σαν τον σκύλο του Παβλόφ. Αν έχεις μάθει τον εαυτό σου να τρώει σοκολάτα κάθε μέρα στις 5 το απόγευμα, είναι λογικό να το ζητάς. Είναι καθημερινή συνήθεια που δεν κόβεται εύκολα. Αν δεν μπορείς να το κόψεις εντελώς, αντικατάστησε τη σοκολάτα με φρούτο, ένα τσάι με γεύση ή ένα υγιεινό σνακ.

Έχεις περίοδο

Κλείνω με το αναμενόμενο. Έρευνα αποδεικνύει ότι το 50% των Αμερικανών γυναικών λαχταρούν σοκολάτα όταν έχουν περίοδο. Οι λόγοι πάντως δεν είναι βιολογικοί. Είναι καθαρά θέμα κουλτούρας. Εάν έχεις μεγαλώσει ακούγοντας ότι όλες θέλουν να φάνε κάτι γλυκό στην περίοδό τους, μαθαίνεις να το θεωρείς φυσιολογικό.

Η σοκολάτα κάνει και καλό

Αναφερθήκαμε στους λόγους που σε οδηγούν απεγνωσμένα στη σοκολάτα, αλλά δεν είπαμε να την αποφεύγεις πάντα. Το κακό που υπάρχει μέσα είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει τη χοληστερόλη και βελτιώνει τη μνήμη. Όσο πιο σκούρα είναι μία σοκολάτα, τόσο περισσότερα τα οφέλη. Πάντα με μέτρο.


Tags Άρθρου:
ΓΛΥΚΟΛΟΓΟΙυγεία

Σχετικά Άρθρα

7 Ενεργειακά ενισχυμένα τρόφιμα που λειτουργούν καλύτερα από καφέ!

Είστε μονίμως κουρασμένοι και δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στον καθημερινό φόρτο εργασίας; Αυξήστε την ενεργεία σας και την παραγωγικότητα σας,

Πόσες θερμίδες έχουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά!

Δείτε τι ισχύει με το κάθε ένα από τα πιο «δημοφιλή» γλυκά των εορτών των Χριστουγέννων και μάθετε πόσο… επικίνδυνο

Ρόδι: Ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας!

Εκτός από το έθιμο της πρωτοχρονιάς που το “σπάμε” στην πόρτα του σπιτιού μας, το ρόδι διαθέτει ξεχωριστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial