Η Χιλή είχε ένα μεγαλοφυές σχέδιο για να αποκαταστήσει τα καμένα δάση. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν 3 σκυλιά…! (photos+video)

Η Χιλή είχε ένα μεγαλοφυές σχέδιο για να αποκαταστήσει τα καμένα δάση. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν 3 σκυλιά…! (photos+video)

Κατά τη διάρκεια του 2017, πολλές πυρκαγιές έκαψαν απέραντες εκτάσεις σε ολόκληρη την υδρόγειο, ανησυχώντας ιδιαίτερα τόσο τους ανθρώπους όσο και για τους επιστήμονες. Πυρκαγιές σε τόπους όπου δεν υπήρχε προηγούμενο, όπως η Γροιλανδία όπου σύμφωνα με τους επιστήμονες οι πυρκαγιές  έκαψαν τύρφη και γαιάνθρακες γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα καταστροφικό, καθώς η τύρφη αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθάνιο και όλα αυτά σε μια ήπειρο που καλύπτεται κυρίως από πάγο.

Ενώ η πλειοψηφία αμφισβήτησε κατά πόσο αυτές οι πυρκαγιές συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, λαμβάνοντας υπόψη την έντασή τους και κάποιες ασυνήθιστες τοποθεσίες. Οι άνθρωποι που ζουν στις πληγείσες περιοχές έπρεπε να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και τις απώλειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Τον Ιανουάριο του 2017, η Χιλή ήρθε αντιμέτωπη με δασικές πυρκαγιές γιγαντιαίων διαστάσεων που κόστισε  τις ζωές 11 ανθρώπων  5 εκ των οποίων ήταν πυροσβέστες.

Οι φλόγες κατέστρεψαν τα πάντα στο δρόμο τους, από τα δέντρα μέχρι τα σπίτια, τα ζώα και τους ανθρώπους. Εκτιμάται ότι οι πυρκαγιές έκαψαν περίπου 580.000 εκτάρια γης.

Ο Πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέ, έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη δασική καταστροφή» στην ιστορία της Χιλής.

Μετά από ένα μήνα έντονων πυρκαγιών με «ανυπολόγιστες» ζημιές και τόσους να έχουν χάσει τη ζωή τους , οι άνθρωποι της Χιλής είχαν πολλά να κάνουν για να  ανακάμψουν.

Ενώ τα σπίτια θα μπορούσαν να ξαναχτιστούν και τα υλικά πράγματα να ξανάφτιαχτούν , τα δάση είχαν υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή και δεν θα ήταν εύκολο να αποκατασταθούν.

Αλλά μια κυρία αποφάσισε να προσπαθήσει να αλλάξει την κατάσταση, έναν σπόρο κάθε φορά…!

Η Francisca Torres διαχειρίζεται έναν περιβαλλοντικό μη κυβερνητικό οργανισμό που ονομάζεται Pewos.

Είναι επίσης ο ιδιοκτήτης τριών όμορφων Μπόρντερ Κόλεϊ (Border Collie) , μιας έξυπνης ράτσας σκύλου.

Ενώ θα χρειάζονταν χρόνια από ένα μόνο άτομο για να να αποκατασταθούν οι ζημιές που είχαν υποστεί τα δάση, μια συντονισμένη επιχείρηση θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Torres ενεργοποιήθηκε και με την βοήθεια της αδελφής της Constanza και των τριών αξιολάτρευτων σκυλιών Μπόρντερ Κόλεϊ ξεκίνησαν...

Μήνες είχαν περάσει μετά από τη φωτιά, αλλά κανένα από τα ζώα δεν επέστρεψαν στο δάσος που ήταν κάποτε το σπίτι τους, απλώς και μόνο επειδή όλη η βλάστηση ήταν τελείως εξαφανισμένη. Χωρίς φαγητό ή καταφύγιο, δεν υπήρχε καμία ελπίδα για να επιστρέψει οποιαδήποτε ζωή.

Η διατήρηση της βιοποικιλότητας στα δάση που πλήττονται από μια πυρκαγιά είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διατήρηση του οικοσυστήματος.

Για να ξανά δημιουργήσουν τα καταπράσινα δάση και τα χωράφια, η Francisca και η αδελφή της αποφάσισαν να εξοπλίσουν τα τρία Μπόρντερ Κόλεϊ με σάκους γεμάτους σπόρους και να τα αφήσουν να περάσουν μέσα από τα καμένα δάση, εξαπλώνοντας τους σπόρους  σε όλη την πορεία τους. Με ειδικά σακίδια φορεμένα στις πλάτες τους τα τρία σκυλάκια κάλυψαν μια μεγάλη ακτίνα μέσα στα καμμένα, φέρνοντας ελπίδα τόσο στους ανθρώπους, όσο και στα ζώα, για να βρουν καταφύγιο και σπίτι για άλλη μια φορά.

Η Τόρες, που έχει εκπαιδεύσει τους σκύλους της να μην επιτεθούν σε όποιο άγριο ζώο συναντήσουν, λέει ότι είναι απολύτως κατάλληλα για αυτή τη δουλειά, καθώς διαθέτουν νοημοσύνη, ενέργεια και ταχύτητα.

Ο Τόρες λέει ότι η επιλογή των σκύλων για αυτό το εγχείρημα  ήταν σίγουρα μια σωστή απόφαση. Εξάλλου, ένα άτομο δεν θα μπορούσε να καλύψει μεγάλες διαδρομές μέσα στα καμμένα εδάφη σε καθημερινή βάση, ενώ τα σκυλάκια είναι ικανά να καλύπτουν περίπου 30 χλμ. την ημέρα, το καθένα!

Δεν είναι μόνο επωφελής για το περιβάλλον, αλλά δίνει και στα κατοικίδια ζώα την ευκαιρία να βγουν έξω.

Φυσικά, αν και τα σκυλιά δεν γνώριζαν ότι (δούλευαν),  γυρνούσαν με χαρά πίσω κάθε φορά που άδειαζε ο σάκος τους από τους σπόρους και περίμεναν πως και πως να ξαναγεμιστούν οι σάκοι για να ξεκινήσουν και πάλι για ένα νέο γύρο. Με αυτόν τον τρόπο τα σκυλιά έκαναν μια καλή εξάσκηση,  ήταν έξω στο περιβάλλον χαρούμενα και επιτελούσαν και έργο για την φύση με την αποκατάσταση του οικοσυστήματος…!

Η πρωτοβουλία φαίνεται να έχει αποδώσει, καθώς υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η καμένη γη πολύ σύντομα θα ξανά γίνει πράσινη…!

Σε μερικά από τα 15 δάση, όπου έτρεξαν οι τετράποδοι φίλοι της, επιστρέφει χόρτο και φυτά.

Δείτε το βίντεο:Σχετικά Άρθρα

Ένα χάσκι Σιβηρίας και μια πολική αρκούδα..φίλοι για πάντα! (photos)

Οι αρκούδες και τα σκυλιά είναι εχθροί από τη φύση τους. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό! Όμως, σε αυτά τα δύο

Σέρρες: 66χρονος σκότωσε το σκύλο της γειτόνισσας του με φτυάρι!

Νέα κτηνωδία σε βάρος ζώου εκτυλίχθηκε εχθές το βράδυ, στο χωριό Μητρούσι Σερρών. Σύμφωνα με τον Φιλοζωικό Όμιλο Σερρών, πρόκειται

Θα δακρύσετε: Σκύλος θάβει την αγαπημένη του (βίντεο)

Απίστευτο ντοκουμέντο που προκαλεί δέος και συγκίνηση στη θέα του

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial