Η Γκρέτα Γκάρμπο, το τουρμπάνι και η Μάτα Χάρι

Η Γκρέτα Γκάρμπο, το τουρμπάνι και η Μάτα Χάρι

Η Γκρέτα Γκάρμπο ήταν η κινηματογραφική Μάτα Χάρι το 1931, σημαντικό ρόλο όμως στην ταινία εκτός από την ίδια την ηθοποιό έπαιξε και το τουρμπάνι που φορούσε. Το σαγηνευτικό τουρμπάνι ήταν σχεδιασμένο από τον ενδυματολόγο Άντριαν και ήταν το χαρακτηριστικό της Ολλανδής κατασκόπου που κρύβονταν πίσω από την ιδιότητα της χορεύτριας ιδνικών χορών κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Γκάρμπο σπάνια εμφανίζεται στην ταινία χωρίς αυτό.

Η καριέρα της Σουηδής ηθοποιού ξεκίνησε στον βωβό κινηματογράφο για να κρύψει την έντονη προφορά της, αλλά χάρη στην επιτυχημένη της εμφάνιση ως Μάτα Χάρι, η προφορά αυτή έγινε το σήμα κατατεθέν της στις ομιλούσες ταινίες. Αν και δημόσια εμφανιζόταν να έχει σχέση με τον ηθοποιό Τζον Γκίλμπερτ, δεν παντρεύτηκε ποτέ, ωστόσο φημολογούνταν ότι διατηρούσε σχέσεις με γυναίκες, μεταξύ των οποίων και με την Μαρλέν Ντίτριχ.

Οι ίδιες φήμες την ήθελαν να έχει υπάρξει κατάσκοπος και στην πραγματικότητα.

Σήμερα, το τουρμπάνι φιλοξενείται στη συλλογή της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, που διοργανώνει τα Όσκαρ και είναι ο θεματοφύλακας των 120 χρόνων ιστορίας του κινηματογράφου. Το 2019, αυτή η συλλογή θα αποκτήσει μόνιμη κατοικία στο επερχόμενο Μουσείο Ακαδημίας του Λος Άντζελες.Σχετικά Άρθρα

«Έφυγε» από την ζωή πασίγνωστη ηθοποιός (photos)

Είχε πρωταγωνιστήσει σε μία από τις πιο θρυλικές ταινίες των τελευταίων ετών.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial