Ημικρανίες: Οι 10 κυριότερες αιτίες

Ημικρανίες: Οι 10 κυριότερες αιτίες

Ταλαιπωρήστε συνεχώς από ημικρανίες και δεν γνωρίζετε την αιτία; Δείτε παρακάτω τους πιθανούς λόγους που οφείλεται ο πόνος.

 

Η ημικρανία είναι ένα είδος κεφαλαλγίας που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά έντονη δυσφορία και  συμπτώματα όπως η ναυτία, η τάση για εμετό, η υπερευαισθησία στους ήχους και οι διαταραχές της όρασης.

Για να αποφευχθούν αυτά τα εξαιρετικά δυσάρεστα συμπτώματα, το «κλειδί» βρίσκεται στην ορθή αναγνώριση των παραγόντων που συμβάλλουν στην ημικρανία. Φυσικά πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας σε περίπτωση που οι ημικρανίες είναι συνεχείς.
  1. Γονίδια: Η ημικρανία, όπως και πολλές άλλες παθήσεις, έχει γενετικό (κληρονομικό) υπόβαθρο. Τα γονίδια θεωρούνται ίσως η κυριότερη αιτία που καθοδηγεί τις ημικρανίες, ωστόσο δυστυχώς δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχό μας. Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως στο μέλλον, όταν θα έχουν πια ανακαλυφθεί όλα τα «γονίδια της ημικρανίας», θα είναι δυνατό να σχεδιαστούν στοχευμένα φάρμακα και θεραπείες βάσει του γενετικού κώδικα κάθε ανθρώπου.
  2. Φύλο: Οι ημικρανίες είναι πολύ πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άντρες, σε αναλογία περίπου τρία προς ένα. Και το φύλο αποτελεί φυσικά μη τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου, ωστόσο η αναγνώριση της ευπάθειας αυτής από την πλευρά των γυναικών μπορεί να τις ενθαρρύνει να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα προστασίας για να μειώσουν τη συχνότητα των επεισοδίων ημικρανίας. Οι ημικρανίες στις γυναίκες θεωρείται ότι καθοδηγούνται ως έναν βαθμό από τις γυναικείες ορμόνες (κυρίως τα οιστρογόνα).
  3. Ηλικία: Ένας ακόμη αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου για τις ημικρανίες είναι η ηλικία, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ο συγκεκριμένος τύπος κεφαλαλγίας είναι συνηθέστερος στα άτομα 30 έως 50 ετών.
  4.  Διατροφή: Η λίστα με τις πιθανές τροφές που μπορεί να πυροδοτήσουν μια ημικρανία είναι τεράστια και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το τυρί, το αλκοόλ, τα καπνιστά κρέατα, την καφεΐνη, τα τεχνητά γλυκαντικά, τα μπαχαρικά, τη σοκολάτα και τα αλμυρά ή επεξεργασμένα σνακ. Κάθε άνθρωπος παρουσιάζει διαφορετική ευαισθησία σε καθεμιά από αυτές τις τροφές, επομένως είναι χρήσιμο να διατηρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα ένα ημερολόγιο διατροφής και συμπτωμάτων ώστε να εντοπιστούν οι τροφές που είναι πιο πιθανό να συμβάλουν στην ημικρανία.
  5. Φωτισμός: Τα περισσότερα άτομα που εκδηλώνουν ημικρανίες παρουσιάζουν ευαισθησία όχι στο φυσικό φως του ήλιου αλλά στο τεχνητό φως των εσωτερικών χώρων, όπως το φως από τις λάμπες φθορίου ή την οθόνη του υπολογιστή. Το μήκος κύματος του φωτός θεωρείται ότι καθοδηγεί την ημικρανία στην περίπτωση αυτή.
  6. Στρες: Ασχέτως αν οφείλεται στον υπερβολικό φόρτο εργασίας, σε οικονομικές δυσκολίες ή σε οικογενειακά προβλήματα, το στρες μπορεί είτε να πυροδοτήσει είτε να επιδεινώσει την ημικρανία.
  7. Παράλειψη γευμάτων και αφυδάτωση: Η πολύωρη αποχή από το φαγητό, τα χαμηλά επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (που προωθεί την αφυδάτωση) είναι μερικοί ακόμη σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ημικρανία.
  8. Έλλειψη ύπνου: Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι ένας από τους βασικούς «πυλώνες» της υγείας. Αν και οι ώρες ύπνου που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος διαφέρουν –άλλοι λειτουργούν μια χαρά με έξι ώρες ύπνου και άλλοι με τουλάχιστον οκτώ– οι ειδικοί σε γενικές γραμμές συνιστούν 7-9 ώρες καθημερινά.
  9. Ήχοι & μυρωδιές: Είναι εξαιρετικά συχνό μια ημικρανία να κάνει την εμφάνισή της μετά την έκθεση σε πολύ δυνατούς ήχους (π.χ. στο εργασιακό περιβάλλον ή σε μια συναυλία) ή έντονες μυρωδιές (όπως αρώματα ή μπογιές).
  10. Έντονη σωματική δραστηριότητα: Η ημικρανία μπορεί να εμφανιστεί μετά την έντονη σωματική καταπόνηση, για παράδειγμα λόγω της γυμναστικής ή και του σεξ.

 

ΠΗΓΗ prevention.comΣχετικά Άρθρα

Προσοχή σταματήστε να το τρώτε! Υπάρχει σε όλα τα σπίτια και προκαλεί μέχρι και καρδιακές δυσλειτουργίες

Προσοχή πρόκειται για ένα προιόν που σπάνια λείπει από κάποιο σπίτι. Δεν οφελεί σε τίποτα τον οργανισμό μας και πρέπει

Το λένε και οι επιστήμονες: Κάνε σεξ κάθε μέρα!

7 λόγοι για να πειστείς, ότι το καθημερινό σεξ κάνει καλό στην υγεία…

Τα μυστικά για καλό σεξ: Οι τροφές που σε απογειώνουν, αλλα και σε «σκοτώνουν»

Η φράση «είμαστε ό,τι τρώμε» περιέχει μεγάλη σοφία καθώς περικλείει αλήθειες ακόμη και για τη σεξουαλική ζωή του ανθρώπου.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial