Καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του παιδιού;

Καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του παιδιού;

Τα ορόσημα ανάπτυξης είναι σχετικά και δεν ισχύουν απολύτως για όλα τα μωρά.

Κάθε μαμά με βρέφος της, είναι λογικό να αγχώνεται για το πότε το μικρό της θα μιλήσει, πότε θα περπατήσει, πότε θα καταφέρει κάτι μόνο του.

Σίγουρα υπάρχουν αποκλίσεις, όμως κάποιες δεξιότητες θα πρέπει να υπάρχουν στο ρεπερτόριο ενός παιδιού σε μια τάδε ηλικία.

Όταν όμως οι αποκλίσεις είναι σημαντικές, τότε υπάρχει πρόβλημα. Το καλό είναι ότι με έγκαιρη διάγνωση τυχόν σημαντικών αποκλίσεων από τους ειδικούς, μπορούν να γίνουν κάποιες ενέργειες για να επιτευχθεί επιστροφή στην κανονικότητα.

Πρόβλημα με ένα μωρό υπάρχει όταν…δεν ανταποκρίνεται στοιχειωδώς σε ήχους από το περιβάλλον του. Σε αυτή την περίπτωση ίσως έχει πρόβλημα ακοής.

Πρόβλημα με ένα μωρό υπάρχει όταν…έχει σχεδόν ανύπαρκτα αντανακλαστικά σε δυνατούς ήχους και γενικά όταν ξαφνιάζεται από κάτι.

Πρόβλημα με ένα μωρό υπάρχει όταν…αδυνατεί να παρακολουθήσει την πορεία κάποιου αντικειμένου που μπαίνει στο οπτικό του πεδίο και δείχνει μια σύγχυση.

Πρόβλημα με ένα μωρό υπάρχει όταν…δεν μπορεί να κρατήσει το κεφαλάκι του όρθιο ούτε για λίγο ενώ είναι μπρούμυτα.

Πρόβλημα με ένα μωρό υπάρχει όταν…δεν εκδηλώνει συναισθήματα ακόμα και με απλούς τρόπους, όπως λόγου χάρη με ένα χαμόγελο.

Πρόβλημα με ένα μωρό υπάρχει όταν…δεν μπορεί κινήσει τα μάτια του προς όλες τις κατευθύνσεις.

Πρόβλημα με ένα μωρό υπάρχει όταν…δείχνει απροθυμία ή αδυναμία να πιάσει αντικείμενα τα οποία βρίσκονται δίπλα του για να τα εξερευνήσει/παίξει.

Πρόβλημα με ένα μωρό υπάρχει όταν…δεν παράγει ήχους με το στόμα και αργότερα να μη λέει έστω “μαμά”, “μπαμπά”.

Πρόβλημα με ένα μωρό υπάρχει όταν…έχει φτάσει κοντά στον ένα χρόνο ζωής και δεν καταφέρνει να είναι καθιστό.

Πρόβλημα με ένα μωρό υπάρχει όταν…περνούν οι μήνες και δείχνει να μην αναγνωρίζει τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Πρόβλημα με ένα μωρό υπάρχει όταν…υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο μπουσούλημα, στα πρώτα βήματα και στην εκφορά των πρώτων, απλών λέξεων.

Πρόβλημα με ένα μωρό υπάρχει όταν…κατακτά μεν μια δεξιότητα, όμως σύντομα τη χάνει και καλείται να τη μάθει εκ του μηδενός.

Πρόβλημα με ένα μωρό υπάρχει όταν…μετά τον ένα χρόνο ζωής δε δείχνει με το δάχτυλο κάποιο αντικείμενο που του κινεί την περιέργεια με σκοπό να το φέρετε κοντά του.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις ενδείξεις ότι υπάρχει πρόβλημα στην ανάπτυξη του μωρού σε διάφορους τομείς. Από εκεί και πέρα, οτιδήποτε σας προβληματίζει, μη διστάσετε να μιλήσετε με παιδίατρο.


Tags Άρθρου:
ανάπτυξηΠΑΙΔΙΑ

Σχετικά Άρθρα

Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά!

Χωρίς αμφιβολία, η ανατροφή των παιδιών είναι συγχρόνως η πιο σημαντική δουλειά, αλλά και η πιο δύσκολη δουλειά που έχουμε

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Δείτε πως θα είναι το παιδί σας και τι χαρακτηριστικά θα έχει! (ΦΩΤΟ)

Πώς θα είναι το παιδί μας; Σε ποιον θα μοιάσει; Ποιανού χαρακτηριστικά θα πάρει; Για τα περισσότερα ζευγάρια αυτές είναι

Το βίντεο που πρέπει να δουν όλοι οι γoνείς …«Σε ένα λεπτό θα πνιγώ…κανείς δεν με βλέπει» (video)

O πνιγμός αποτελεί την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων στον κόσμο, ενώ για τα

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial