Κινδυνεύει περισσότερο η υγεία των σκύλων που γεννήθηκαν καλοκαίρι.

Κινδυνεύει περισσότερο η υγεία των σκύλων που γεννήθηκαν καλοκαίρι.

Ο μήνας γέννησης ενός σκύλου επηρεάζει τον κίνδυνο να εκδηλώσει καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Νέα επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια εκτιμά ότι ο μήνας γέννησης ενός σκύλου συνδέεται με τον κίνδυνο να εκδηλώσει καρδιαγγειακή νόσο.

Η μελέτη, η πρώτη του είδους της, διαπίστωσε ότι τον μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι σκύλοι που έχουν γεννηθεί κατά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού και κυρίως τον Ιούλιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μαίρη Μπόλαντ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 130.000 σκυλιά από 253 ράτσες.

Διαπιστώθηκε ότι, αν εξαιρεθούν οι σκύλοι που έχουν γενετική προδιάθεση για καρδιοπάθεια (υπάρχει γενετικό υπόβαθρο κινδύνου και στα συμπαθή κατοικίδια), όσοι έχουν γεννηθεί μέσα στο καλοκαίρι κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με όσους γεννήθηκαν σε άλλους μήνες του έτους. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος είναι κατά μέσο όρο 74% μεγαλύτερος για έναν σκύλο που γεννήθηκε τον Ιούλιο, σε σχέση με έναν που γεννήθηκε τον Ιανουάριο.

Ο μήνας γέννησης δεν φαίνεται να επηρεάζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στα σκυλιά με γενετική προδιάθεση για τέτοιο πρόβλημα υγείας. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, δείχνει ότι η επίδραση της ημερομηνίας γέννησης στην καρδιαγγειακή υγεία του ζώου σχετίζεται με ευρύτερους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ορισμένες ράτσες έχουν μικρότερο κίνδυνο (ριτρίβερ, πόιντερ, μπουλντόγκ, ντόπερμαν, παγκ, τσιουάουα κ.α.) από ό,τι άλλες (λαγωνικά-κυνηγετικά, ποιμενικοί, κόλεϊ κ.ά.)

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι και στους ανθρώπους εμφανίζεται μια σχέση ανάμεσα στην ημερομηνία γέννησης και στον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, αλλά και για άλλες παθήσεις, όπως οι αναπνευστικές (π.χ. άσθμα), οι αναπαραγωγικές, το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) κ.ά.

Σκύλοι και άνθρωποι έχουν παρόμοια καρδιαγγειακά συστήματα και, όταν συγκατοικούν, εκτίθενται σε παρόμοιες περιβαλλοντικές πιέσεις.Σχετικά Άρθρα

Το Spotify ετοιμάζει playlist για τα κατοικίδια σας!

Αν ανήκετε στο 69% των ανθρώπων που τραγουδά στα κατοικίδια ζώα του, το Spotify έχει μια νέα υπηρεσία που θα βοηθήσει τα λατρεμένα ζώα σας να

Σκυλιά που κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην μπανιαριστούν (video)

Όταν το σκυλί δεν θέλει να μπει για μπάνιο κάνει τα πάντα προκειμένου να το αποφύγει! Λειτουργούν πραγματικά σαν μικρά

Η Χιλή είχε ένα μεγαλοφυές σχέδιο για να αποκαταστήσει τα καμένα δάση. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν 3 σκυλιά…! (photos+video)

Κατά τη διάρκεια του 2017, πολλές πυρκαγιές έκαψαν απέραντες εκτάσεις σε ολόκληρη την υδρόγειο, ανησυχώντας ιδιαίτερα τόσο τους ανθρώπους όσο

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial