Οι τροφές χωρίς γλουτένη περιέχουν περισσότερο αρσενικό και υδράργυρο. (video)

Οι τροφές χωρίς γλουτένη περιέχουν περισσότερο αρσενικό και υδράργυρο. (video)

Μία διατροφή χωρίς γλουτένη αποτελεί τη βασική θεραπεία για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη, δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, παρατηρείται το φαινόμενο άνθρωποι σε όλον τον κόσμο να αποφεύγουν τα τρόφιμα με γλουτένη, πιστεύοντας ότι έτσι υιοθετούν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Αυτό έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των πωλήσεων τροφίμων χωρίς γλουτένη. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις διάσημων που έχουν αποκλείσει τη γλουτένη από τη διατροφή τους είναι η Βικτώρια Μπέκαμ, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Μάιλι Σάρους.

Όμως, τα άτομα που κάνουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε αρσενικό και υδράργυρο, τοξικά μέταλλα που συντελούν στην εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και νευρολογικών διαταραχών.

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το University of Illinois στο Σικάγο, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας Maria Argos σε μια δημοσίευσή τους στο περιοδικό Epidemiology.

Ο λόγος είναι ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν ριζάλευρο ως υποκατάστατο του σιταριού και των άλλων δημητριακών. Το ρύζι όμως είναι γνωστό ότι συσσωρεύει συγκεκριμένα τοξικά μέταλλα, περιλαμβανομένου του αρσενικού και του υδραργύρου, που υπάρχουν στα φυτοφάρμακα, το έδαφος και το νερό.

Μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις στην υγεία από δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ρύζι, ωστόσο οι ερευνητές έχουν βρει ότι το μούλιασμα του ρυζιού πριν το μαγείρεμα μειώνει ως 80% την περιεκτικότητα του αρσενικού.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από την αμερικανική έρευνα National Health and Nutrition Examination Survey αναζητώντας συσχετισμό μεταξύ της δίαιτας χωρίς γλουτένη και τοξικών μετάλλων στα ούρα και το αίμα. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι 73 συμμετέχοντες, από τους 7,471 της μελέτης, είχαν αναφέρει ότι έκαναν διατροφή χωρίς γλουτένη την περίοδο 2009-2014. Οι συμμετέχοντες ήταν από έξι έως και 80 ετών.
Τα άτομα που ανέφεραν ότι ακολουθούσαν μια διατροφή ελεύθερη γλουτένης είχαν διπλάσιες συγκεντρώσεις αρσενικού στα ούρα τους και 70% μεγαλύτερες συγκεντρώσεις υδραργύρου στο αίμα τους.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι περνούν απαρατήρητες ορισμένες σοβαρές συνέπειες της δίαιτας χωρίς γλουτένη. Άρα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για το θέμα ώστε να εντοπίσουμε συγκεκριμένες επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα αρσενικού και υδραργύρου, σε όσους κάνουν μια διατροφή ελεύθερη γλουτένης», ανέφερε η Argos.Σχετικά Άρθρα

Ασθενής με AIDS φαίνεται να θεραπεύτηκε, για δεύτερη φορά στον κόσμο!

Ένας άνδρας με AIDS στο Λονδίνο έγινε ο δεύτερος γνωστός ασθενής που φαίνεται να θεραπεύθηκε τελείως από τον ιό, έπειτα

Κοροναϊός: Η «λύση-κλειδί» των επιστημόνων για τους κλειστούς χώρους

Λύση αναζητούν οι επιστήμονες στο τι μπορεί να στραφεί κατά του κοροναϊού σε κλειστούς χώρους. Διαβάστε περισσότερα στο medicalland 60

Κοροναϊός: Ένα βίντεο που πρέπει όλοι να δείτε – Πώς να απολυμάνεις τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ψώνια που πηγαίνετε σπίτι από το σούπερ μάρκετ και τον τρόπο για να

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial