Παιδιά και οθόνες! Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο του παιδιού…

Παιδιά και οθόνες! Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο του παιδιού…

Πόση ώρα επιτρέπεται να περνούν τα παιδιά καθημερινά μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, του κινητού ή της τηλεόρασης;
Ο «χρόνος στην οθόνη» δεν είναι «καλός» ή «κακός» από μόνος του, αλλά είναι μάλλον συνοπτικός .
Τα παιδιά που περνούν πάνω από δύο ώρες καθημερινά μπροστά από την οθόνη του κινητού, του τάμπλετ ή της τηλεόρασης, βλάπτουν τη δύναμη του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Όσα παιδιά αφιερώνουν πολύ χρόνο σε ηλεκτρονικά παιχνίδια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βλέπουν πολλή τηλεόραση, έχουν φτωχότερη εγκεφαλική ανάπτυξη.
Η μελέτη σε πάνω από 4.500 παιδιά στις ΗΠΑ εξέτασε τον χρόνο που αφιέρωναν μπροστά από οθόνες, τις συνήθειες του ύπνου και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Τα παιδιά και οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση αυτών των παραμέτρων.

Μόλις 1 στα 20 παιδιά ακολουθούσε τις κατευθυντήριες οδηγίες για ύπνο 9-11 ώρες, μία ώρα σωματικής δραστηριότητας και περιορισμένο χρόνο μπροστά από οθόνες.
Τα παιδιά κλήθηκαν στη συνέχεια να ολοκληρώσουν ένα γνωστικό τεστ, το οποίο αξιολόγησε τις γλωσσικές ικανότητες, τις δεξιότητες σκέψης, τα επίπεδα προσοχής, τη μνήμη και την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών.
Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά -το 29%- δεν ακολουθούσε καμία από τις κατευθυντήριες οδηγίες, ενώ 4 στα 10 -41%- ακολουθούσαν μόλις μία.
Το 25% των παιδιών ακολουθούσαν δύο, ενώ μόλις το 5% ακολουθούσε και τις τρεις συστάσεις των αρχών Δημόσιας Υγείας του Καναδά.
Μόνο τα μισά παιδιά ακολουθούσαν τις συστάσεις για τις ώρες ύπνου, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) αφιέρωναν πάνω από δύο ώρες στην τηλεόραση και τις έξυπνες συσκευές.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά στις ΗΠΑ ξοδεύουν κατά μέσο όρο 3,6 ώρες την ημέρα σε οθόνες.

Τέλος, μόλις το 18% αφιέρωναν μία ώρα καθημερινά στη σωματική άσκηση, ενώ σχεδόν το 1/5 (18%) ταξινομήθηκαν ως παχύσαρκα.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο καθηγητής Eduardo Esteban Bustamante, από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, δήλωσε: «Κάθε λεπτό που αφιερώνει ένα παιδί σε οθόνες αναγκαστικά αφαιρεί ένα λεπτό από τον ύπνο ή από γνωστικές δραστηριότητες. Όταν η χρήση γίνεται το απόγευμα, η μετατόπιση αυτή συνδυάζεται και με την εξασθένιση της ποιότητας του ύπνου».
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Child & Adolescent Health.Σχετικά Άρθρα

Το βιβλίο που εμπνέει τα παιδιά να αγαπήσουν τα ζώα!

Ένα βιβλίο ιδανικό πασχαλινό δώρο για παιδιά και βαφτιστήρια, που τα εμπνέει να αγαπήσουν τα ζώα, να ταυτιστούν με τους

Επιτρέπεται να φιλάμε τα παιδιά μας στο στόμα;

Το φιλί είναι ένδειξη της απεριόριστης αγάπης που τρέφουμε για το παιδί μας και εκείνο για εμάς. Και πολλοί γονείς

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial