Πασχαλινό τσουρέκι!

Πασχαλινό τσουρέκι!

Υλικά:

1 φακελάκι μαστίχα
1 φακελάκι μαχλέπι
3 φακελάκια μαγιά ξερή
1 μικρό γάλα εβαπορέ 170 ml
¼ φλιτζανιού νερό
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι σκληρό
6 αυγά
300 γραμμάρια ζάχαρη
250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό.

Στη συνέχεια σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με την μαγιά και λίγο αλεύρι, φτιάχνοντας ένα χυλό.

Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και με 2 πετσέτες και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου να φουσκώσει.

Χτυπάμε στο γουδί ή στο μούλτι τη μαστίχα να γίνει σκόνη.

Από τα αυγά κρατάμε μισό κρόκο περίπου για να αλείψουμε τα τσουρέκια.

Χτυπάμε το βούτυρο να ασπρίσει, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας με το μίξερ.

Προσθέτουμε τη μαγιά και μετά σιγά- σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας με το χέρι.
Πρέπει να γίνει μια ζύμη ελαστική και όχι πολύ σφιχτή.

Σκεπάζουμε και πάλι και αφήνουμε 2-3 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.

Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και πλάθουμε κορδόνια. Ενώνουμε 3 κορδόνια, τα βρέχουμε στην άκρη με λίγο νερό να κολλήσουν και πλέκουμε μια πλεξούδα.

Τοποθετούμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και αλείφουμε με το αυγό διαλυμένο σε λίγο νερό.

Στολίζουμε, αν θέλουμε, με φετούλες αμύγδαλα ή με σουσάμι. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

Καλή επιτυχία!



Σχετικά Άρθρα

Τούρτα καρδιά για του Αγίου Βαλεντίνου! (video)

Υλικά: Για τη μους 15 γρ. νερό 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 2 κρόκοι από μεσαία αυγά 100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη

Mπισκότα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη!

Υλικά: 1,5 φλ. μαγειρεμένη κινόα 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 ώριμες μπανάνες, λιωμένες 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

Παγωτό μέντα!

Υλικά: 500 γρ. γάλα 250 γρ. κρέμα γάλακτος 3 αβγά μόνο τους κρόκους 1 κουταλιά σούπας κοφτή κορν φλάουρ 250

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial