Προεφηβεία: Συμβουλές για γονείς!

Προεφηβεία: Συμβουλές για γονείς!

Η προεφηβεία είναι ένα στάδιο που οδηγεί από την παιδική ηλικία στην εφηβική. Η εξέλιξη του παιδιού μέχρι την ενηλικίωση του ακολουθεί στάδια, αυτά είναι:

Βρεφική (0-2)
Νηπιακή (2-4)
Παιδική (4-8)
Προεφηβεία (8-12)
Μέση εφηβεία (12-16)
Τελική εφηβεία (16-18)

Τα ηλικιακά όρια διαφέρουν από άτομο σε άτομο, όσον αφορά την έναρξη αλλά και τη διάρκεια κάθε σταδίου.
Εμείς, στο άρθρο μας αυτό θα μιλήσουμε για την προεφηβεία.

Στη φάση αυτή η συμπεριφορά των παιδιών μπορεί να μεταβάλλεται απροσδόκητα από »ώριμη» σε »παιδική» και αντίστροφα, με αποτέλεσμα συχνά να μπερδεύει και να δυσκολεύει τους γονείς.

Το στάδιο της αρχικής εφηβείας ή προεφηβείας κυμαίνεται κανονικά από 8 έως 12 χρονών και χαρακτηρίζεται από σημαντικές αλλαγές σε βιολογικό και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Είναι πολύ κρίσιμη και μεταβατική περίοδος για το παιδί. Οι σωματικές αλλαγές συχνά προξενούν ανησυχία στα παιδιά και στους γονείς. Μέχρι τώρα είχαμε να κάνουμε με ένα παιδί που μεγάλωνε σιγά-σιγά.

Ειδικά τα κορίτσια πρέπει να είναι προετοιμασμένα για την εμφάνιση της περιόδου τους, που συχνά γίνεται ήδη από την ηλικία των 11 ετών. Επιπλέον, για τα θέματα της σεξουαλικής αγωγής, οι προέφηβοι μιλάνε πιο ανοιχτά και χωρίς ντροπές αφού δεν «ενοχλούνται» ακόμα από τις ορμές της εφηβείας που τους κάνουν να επιζητούν απαντήσεις εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος.

Ο ρόλος των γονέων σε αυτή τη φάση είναι να εξηγήσουν στα παιδιά με λεπτομέρειες τις σημαντικές λειτουργίες του φύλου τους και να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση των παιδιών με ειλικρίνεια και αμεσότητα. Επιπλέον φρόντισε να είναι το παιδί σου πλήρως ενημερωμένο σε θέματα σχετικά με το σεξ, έτσι ώστε οι συναισθηματικές του σχέσεις με το αντίθετο φύλο να είναι ειλικρινείς και κατά το δυνατόν απελευθερωμένες από φόβο και άγχος.

Τι πρέπει να πεις στον προέφηβο

Ουσιαστικά υπάρχουν 3 πεδία που αφορούν την υγεία και την εξέλιξη ενός έφηβου για τα οποία πρέπει να είναι ενημερωμένος ένας προέφηβος: σωματικές αλλαγές, αλλαγές στη διάθεση, πνευματικές αλλαγές. Πώς πρέπει να χειριστείς κάθε πεδίο;

1. Το σώμα που αλλάζει!
Η εφηβεία είναι η φυσιολογική διαδικασία προς τη σεξουαλική ωρίμανση. Ένα παιδί 9-13 ετών πρέπει να κατανοήσει τις βασικές γραμμές της εφηβικής ανάπτυξης, από την εμφάνιση της ακμής μέχρι την ονείρωξη και πόσο απρόβλεπτη είναι η εφηβεία, υποστηρίζουν οι παιδίατροι. Επίσης πρέπει να εξηγήσεις στο παιδί ότι οι αλλαγές αυτές δεν είναι πάντα εύκολες και καλοδεχούμενες, όπως συμβαίνει π.χ. στην περίπτωση της ακμής.

2. Θα έχει αλλαγές στη διάθεσή του!
Οι ορμονική δραστηριότητα στην εφηβεία είναι στο απόγειο της με αποτέλεσμα οι έφηβοι να είναι συναισθηματικά ασταθείς και ευαίσθητοι. Ένα παιδί που στα 10 είναι η προσωποποίηση της χαράς θα εκπλαγεί δυσάρεστα όταν αρχίσει να νιώθει μια απροσδιόριστη λύπη κάποιες στιγμές μετά τα 14 του. Γι’ αυτό πρέπει να του εξηγήσεις από νωρίς ότι όλες αυτές οι αλλαγές στη διάθεσή του δεν γίνονται επειδή τρελάθηκε! Είναι απόλυτα φυσιολογικές και οφείλονται στο γεγονός ότι οι ορμόνες του αυξομειώνονται.

3. Αποκτά καινούριο μυαλό!
Οι αλλαγές στον εγκεφαλικό φλοιό των εφήβων τους κάνει να σκέφτονται πιο θεωρητικά ζητήματα όπως την έννοια του Θείου, τη φιλία ακόμη και το θάνατο με έναν αφηρημένο τρόπο. Εξήγησε αυτήν την αλλαγή στο παιδί με τη χρήση μιας μεταφοράς: «Το μυαλό σου θα είναι σαν ένας ολοκαίνουριος υπολογιστής με πολλά παιχνίδια που στην αρχή θα σε κάνει να αισθάνεσαι απογοήτευση μέχρι να τα μάθεις όλα!»

Το ζήτημα της εμπιστοσύνης και της διακριτικότητας

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εδραιώσεις μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σου. Καταρχάς εξήγησε του ότι μπορεί να σε ρωτάει ότι θέλει όσο ανόητο κι αν είναι και διαβεβαίωσε το ότι θα λάβει ειλικρινείς απαντήσεις. Κατόπιν εξήγησε του ότι κατά την εφηβεία θα χρειαστεί να επισκέπτεται το γιατρό πιο τακτικά για να βεβαιώνεται ότι είναι υγιής. Εξήγησε στο παιδί ότι ο γιατρός είναι φίλος του και μάλιστα μπορεί να έχει το θάρρος να τον ρωτήσει για πράγματα που ντρέπεται να ρωτήσει τους γονείς χωρίς να το μάθεις. Αυτό βοηθά το παιδί να αισθάνεται ασφάλεια και ότι έχει κάπου να απευθυνθεί όταν θεωρεί ότι οι γονείς δεν το καταλαβαίνουν.Σχετικά Άρθρα

Πιπίλισμα αντίχειρα: Πότε τα παιδιά κόβουν αυτή τη συνήθεια;

Στην περίπτωση που το παιδί σας έχει φτάσει στην ηλικία που αρχίζει να μιλάει, είναι καλό να αρχίσει να απαλλάσσεται

8χρονο παιδί – θαύμα από την Πέλλα: Με ΙQ στο 140 είναι διάνοια στα μαθηματικά!

Ο Τάσος Γεραντίδης, μαθητής της τρίτης δημοτικού από την Πέλλα, είναι «εξαιρετικά ευφυής», με γενικό δείκτη νοημοσύνης ΙQ στο 140

Παιδιά και οθόνες! Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο του παιδιού…

Πόση ώρα επιτρέπεται να περνούν τα παιδιά καθημερινά μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, του κινητού ή της τηλεόρασης; Ο

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial