Ψείρες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται!

Ψείρες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται!

Ποιος δεν έχει ταλαιπωρηθεί ως παιδί ή και ως ενήλικας από τις ψείρες και τη βασανιστική φαγούρα που προκαλούν.
Οι ψείρες του κεφαλιού είναι πιο συχνές σε παιδιά του σχολείου ηλικίας από 3 μέχρι και 12 ετών. Δεν είναι επικίνδυνες, αλλά είναι μεταδοτικές και μπορεί να γίνουν πολύ ενοχλητικές για το κεφαλάκι του παιδιού.

Ψείρες:
Αν και υπάρχουν πολλά είδη ψειρών, η φθειρίαση κεφαλής ή η ανθρώπειος ψείρα τριχωτού κεφαλής (Pediculus humanus capitis), είναι ένα παρασιτικό έντομο που εντοπίζεται στην κεφαλή, και πιο σπάνια, στα φρύδια και στις βλεφαρίδες των ατόμων. Οι ψείρες τριχωτού κεφαλής (πληθυντικός αριθμός της ψείρας) τρέφεται με ανθρώπινο αίμα αρκετές φορές την ημέρα και ζουν κοντά στο τριχωτό της κεφαλής για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός τους.
Κύκλος  Ζωής:
Ο κύκλος ζωής των ψειρών της κεφαλής αποτελείται από τρία στάδια : κόνιδα, νύμφη και ώριμη μορφή (γνωρίστε πόσο μεγάλες είναι οι φθείρες στα διάφορα στάδια της ζωής τους). Οι κόνιδες ψειρών είναι τα ωάρια, αν και πολλοί θεωρούν τις κόνιδες ως άδεια κελύφη ωαρίων που απομένουν από μια εκκολαπτόμενη ψείρα.

Μύθοι για την εξάπλωση και την καταπολέμηση των ψειρών:

Οι ψείρες προσελκύονται από τη βρωμιά
Οι δερματολόγοι τονίζουν ότι οι ψείρες δεν σχετίζονται με την κακή υγιεινή. Η εξάπλωσή τους βασίζεται στις συχνές συναναστροφές με άτομα που έχουν ψείρες.

Τα κατοικίδια έχουν ψείρες
Οι ψείρες που ζουν και αναπαράγονται στο τριχωτό της κεφαλής των ανθρώπων δεν επιβιώνουν στα ζώα. Τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι διαφέρουν από τις ψείρες.

Οι ψείρες πηδούν και πετούν
Οι ψείρες μπορούν μόνο να περπατήσουν. Γι’ αυτό και είναι συχνότερο στα παιδιά να κολλήσουν ψείρες, καθώς συνηθίζουν να ακουμπούν τα κεφάλια τους όταν παίζουν ή κοιμούνται μαζί.

Το σπίτι μπορεί να μολυνθεί από τις ψείρες
Δεν είναι συχνό φαινόμενο μια ψείρα να μεταφερθεί σε ένα μαξιλάρι ή ένα έπιπλο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ψείρες έχουν την ικανότητα να προσκολλώνται στην τρίχα και φεύγουν πολύ δύσκολα από αυτή.

Χρειάζονται ειδικά προϊόντα για να καταπολεμήσουμε τις ψείρες
Οι ψείρες έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα ενεργά συστατικά των ειδικών σαμπουάν. Επίσης πολλά από τα προϊόντα που κυκλοφορούν δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις κόνιδες.

Οι ψείρες προκαλούν φαγούρα
Η φαγούρα δεν είναι απαραίτητο σύμπτωμα. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται οι γονείς να ελέγχουν τακτικά το κεφάλι των παιδιών τους.

Τρόποι πρόληψης:
1.Οι ψείρες απωθούνται από συγκεκριμένες μυρωδιές. Πριν να φύγουν τα παιδιά για το σχολείο το πρωί, τους βάζετε ένα απωθητικό για ψείρες. Υπάρχει στην αγορά μια μεγάλη γκάμα για να επιλέξετε αυτό που σας αρέσει.

2.Ο μεγαλύτερος κίνδυνος να κολλήσουν ψείρες τα παιδάκια είναι η άμεση επαφή! Τα μαθαίνετε να μην ακουμπούν τα κεφαλάκια τους και να μην αγκαλιάζονται.

3.Οι ψείρες μπορεί να μεταδοθούν με την ανταλλαγή αντικειμένων. Έτσι, συμβουλεύετε τα παιδιά σας να μην ανταλλάσσουν καπέλα, κασκόλ, κορδέλες με τους συμμαθητές.

4.Αν έχετε πάνω από ένα παιδάκι φροντίζετε κάθε παιδί στο σπίτι να έχει τη δική του βούρτσα, έτσι ώστε αν το ένα κολλήσει ψείρες, να μην τις μεταφέρει στο άλλο. Το ίδιο ισχύει και για τα κοκαλάκια.

5.Τα κορίτσια είναι προτιμότερο να πιάνουν κότσο ή αλογοουρά τα μαλλιά τους!Σχετικά Άρθρα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ένα λάθος που κάνουμε όλοι με τα παιδιά μας στο αυτοκίνητο και μπορεί να είναι μοιραίο… (video)

  Κάτι που δεν περνάει σίγουρα από το μυαλό μας! Προσπαθούμε να προστατεύουμε τα παιδιά μας με το να είναι

Γιατί κοιμούνται σε χάρτινα κουτιά τα μωρά στη Φινλανδία; (photos)

75 χρόνια τώρα, οι φτωχές μέλλουσες μαμάδες στη Φινλανδία παίρνουν από το κράτος ένα κουτί. Είναι ένα αρχικό σετ από

Η πατρότητα σε νεαρή ηλικία αυξάνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ελίνα Εϊνίο του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial