Σεξυπνία: Τι είναι και πόσο επικίνδυνη είναι για τα ζευγάρια;

Σεξυπνία: Τι είναι και πόσο επικίνδυνη είναι για τα ζευγάρια;

Σου έχει τύχει να κάνεις σεξ και το επόμενο πρωί να μη θυμάσαι τίποτα; Το πιο πιθανό είναι ότι είχες πιει λίγο παραπάνω. Ξέρεις όμως ότι υπάρχει και η περίπτωση της σεξυπνίας;

Η σεξυπνία είναι μια συμπεριφορά κατά την οποία, το άτομο κάνει σεξ σε κάποιο άλλο άτομο ενώ κοιμάται και όταν ξυπνήσει δεν θυμάται τίποτα.

Από τι προκαλείται η σεξυπνία;

Οι γιατροί δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα γύρω από το τι ακριβώς προκαλεί αυτή τη διαταραχή ύπνου. Διευκρινίζουν όμως, πως η σεξυπνία δεν σχετίζεται με το να δει κανείς απλά ένα σεξουαλικό όνειρο, πράγμα αρκετά σύνηθες και φυσιολογικό, αλλά με την κανονική εμπλοκή σε σεξουαλική πράξη. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι απλά ένα άτομο κάνει πράξη αυτό που βλέπει στο όνειρό του, αλλά μάλλον σχετίζεται µε την ακανόνιστη λειτουργία του εγκεφάλου και όχι µε κάποιο σοβαρό ψυχικό ή σεξουαλικό πρόβληµα. Οι ειδικοί αναφέρουν επίσης, πως στις περισσότερες περιπτώσεις η διαταραχή εμφανίζεται μετά την εφηβεία και είναι πιο συνηθισμένη στα άτομα που υπνοβατούν ή παραμιλούν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, ενώ κάποιοι την κατατάσσουν στις Παραϋπνίες. Φαίνεται ότι είναι πιο συχνή στα άτομα που παρουσιάζουν άγχος και φόβο συναισθηματικής και σεξουαλικής εγκατάλειψης, κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, λήψη ναρκωτικών ουσιών και υπνωτικών φαρμάκων. Επίσης, η έλλειψη ύπνου και το στρες, όπως και η σωματική και ψυχική κόπωση μπορεί να την φέρουν στην επιφάνεια. Παρόλα αυτά, ακόμα οι ερευνητές δεν έχουν επαρκή στοιχεία για τη συχνότητα της διαταραχής, την παθογένεια ή τα δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Αν και το πρόβλημα της σεξυπνίας θεωρείτο σπάνιο, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι είναι πολύ συχνότερο και σε πολλές περιπτώσεις ίσως επικίνδυνο.

Μελέτες που έγιναν από Καναδούς επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 8% των ατόμων που έχουν διαταραχές ύπνου και οι οποίοι παρακολουθούνται στενά σε Κέντρα Διαταραχών Ύπνου, παρουσιάζουν και σεξυπνία. Μάλιστα, το ποσοστό στους άνδρες ανέρχεται στο 11% ενώ στις γυναίκες είναι 4%.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η σεξυπνία είναι πολύ συχνότερη στους άνδρες, σχεδόν 3 φορές πιο πολύ από ότι στις γυναίκες. Παρόλα αυτά, επεσήμαναν ότι τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί μπορεί να μην είναι πλήρως αντιπροσωπευτικά του γενικού πληθυσμού καθώς, οι έρευνες εστίασαν μόνο σε ασθενείς με διαταραχές ύπνου οι οποίοι και παρακολουθούνταν σε εξειδικευμένα Κέντρα. Είναι πολύ πιθανό τα ποσοστά αυτά όπως λένε να είναι πολύ μεγαλύτερα.

Το πιο ανησυχητικό για τους επιστήμονες είναι ότι αν το άτομο που δέχεται τις σεξουαλικές πράξεις δεν είναι θετικό ως προς αυτές και τις δεχτεί ως επίθεση τότε η πράξη λαμβάνει διαστάσεις βιασμού. Σημείωσαν μάλιστα ότι υπήρξαν περιπτώσεις βιασμού στις οποίες ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε στην υπεράσπισή του τη διαταραχή της σεξυπνίας. Όπως λένε οι επιστήμονες, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποια άτομα ανέφεραν ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε γι’ αυτούς ήταν από δυσάρεστη έως βίαια. Ενώ, όταν αυτό συμβαίνει ανάμεσα σε ζευγάρια που ζουν μαζί τότε, σε πολλές περιπτώσεις το γεγονός αποκρύπτεται, γιατί πολλά ζευγάρια ντρέπονται να το αναφέρουν ή να ζητήσουν βοήθεια.

Οι επιστήμονες, συμβουλεύουν όσους τους συμβαίνει, είτε είναι ζευγάρια είτε όχι, να συζητούν το θέμα αυτό και να απευθύνονται σε ειδικό, ώστε να τους ενημερώσει για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαταραχής του ύπνου.Σχετικά Άρθρα

«Ασυγκράτητο» ζευγάρι έκανε σεξ εν πτήσει!

Σοκαρισμένοι οι επιβάτες πτήσης από το Δουβλίνο στην Τουρκία, αφού ένα… ασυγκράτητο ζευγάρι αποφάσισε να κάνει σεξ μέσα στο αεροπλάνο

Συνήθειες ευτυχισμένων γυναικών!

Οι εξαιρετικά χαρούμενοι άνθρωποι διαθέτουν κάποιες συνήθειες που τους βοηθούν να διατηρούν την ευτυχία τους καθημερινά. Δοκιμάστε τις συνήθειές τους

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial