Σκύλος και όραση: Τι χρώματα βλέπουν οι τετράποδοι φίλοι μας

Σκύλος και όραση: Τι χρώματα βλέπουν οι τετράποδοι φίλοι μας

Είναι γνωστό ότι τόσο τα σκυλιά, όσο και οι γάτες βλέπουν διαφορετικά από τους ανθρώπους. Υπάρχει όμως ένας μύθος που θέλει τα σκυλιά να βλέπουν ασπρόμαυρα και να χρησιμοποιούν τα διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας ώστε να εντοπίζουν τα όρια του κάθε αντικειμένου. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι οι σκύλοι βλέπουν χρώματα απλά όχι τα ίδια με τους ανθρώπους. Μέσα στο μάτι υπάρχουν δέκτες φωτός που ονομάζονται κώνοι και ράβδοι.

«Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι βλέπουν χρώματα, όμως έχουν περιορισμένο χρωματικό φάσμα σε σύγκριση με τον άνθρωπο. Δηλαδή, η ποικιλία των χρωμάτων που βλέπουν τα σκυλιά είναι περιορισμένη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο άνθρωπος έχει περισσότερα κωνία, αλλά ο σκύλος έχει περισσότερα ραβδιά», επισημαίνει ο κτηνίατρος Παναγιώτης Παπαϊωάννου.

Τι είναι τα κωνία και τι τα ραβδιά;

«Η αναγνώριση των χρωμάτων γίνεται στον αμφιβληστροειδή με τη βοήθεια των κωνίων. Τα κωνία ξεχωρίζουν χρώματα και, για να λειτουργήσουν, χρειάζονται περισσότερο φως. Γι΄αυτό ο άνθρωπος δυσκολεύεται να διακρίνει τα χρώματα σε χαμηλό φωτισμό. Αντίθετα, τα ραβδιά μας επιτρέπουν να βλέπουμε σε χαμηλό φωτισμό, όμως δεν μπορούν να ξεχωρίσουν χρώματα. Αυτός είναι ο λόγος που ο σκύλος βλέπει στο σκοτάδι. Τα μάτια του σκύλου στο σκοτάδι λάμπουν. Είναι πιο φωτεινά από την υπέρ-λειτουργικότητα και γυαλίζουν», εξηγεί ο κ. Παπαϊωάννου, και συμπληρώνει: «Άρα, αφού ο σκύλος διαθέτει λιγότερα κωνία, βλέπει και λιγότερα χρώματα».

Άνθρωποι και σκύλοι
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι ανιχνεύουν τρία χρώματα: το κόκκινο, το μπλε και το πράσινο. Ο σκύλος ανιχνεύει δύο: το μπλε και το κίτρινο. Αυτήν την ιδιαιτερότητα την έχουν και οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσχρωματοψία.

Ο επιστημονικός χώρος υποστηρίζει ότι ο σκύλος μπορεί να ξεχωρίσει το κόκκινο από το κίτρινο, λόγω της φωτεινότητας. Το κίτρινο είναι πιο φωτεινό χρώμα. Επίσης, μπορεί να δει τις αποχρώσεις του κίτρινου, αλλά και του μπλε. Δεν υπάρχει γι΄αυτόν πράσινο και κόκκινο. Να τονίσουμε ότι ο σκύλος μαθαίνει να αναγνωρίζει αντικείμενα. Αν στο σπίτι μας έχουμε έναν κόκκινο καναπέ και έναν μπλε, θα επιλέξει να ξαπλώσει στον μπλε, γιατί θα αισθανθεί πιο οικεία. Επίσης, είναι προτιμότερο να διαλέγουμε παιχνίδια για τον σκύλο μας που να έχουν μπλε και κίτρινο χώμα, ή τις αποχρώσεις τους, γιατί θα τα εντοπίσει πιο εύκολα.


Tags Άρθρου:
ΟΡΑΣΗΣΚΥΛΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Δείτε τι μπορεί να κάνει η μύτη του σκύλου!

Όλοι ξέρουν ότι οι σκύλοι έχουν φοβερή όσφρηση. Τους έχουμε εκπαιδεύσει να κάνουν καταπληκτικά πράγματα με τις μύτες τους, όπως

Λόγοι που το κατοικίδιο σου σε κάνει πιο χαρούμενο άνθρωπο!

Η σχέση μ’ ένα κατοικίδιο δεν είναι σπατάλη χρόνου με μια χνουδωτή μπάλα, αλλά πολλά περισσότερα. Δες παρακάτω 4 λόγους

Έρευνα: Οι σκύλοι χαρίζουν χρόνια ζωής!

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Δεν είναι απλά μια κουβέντα αλλά μια πραγματικότητα. Και αποδεικνύεται από άλλη

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial