Σοβαρές ασθένειες που μαρτυρά ο “αθώος” πόνος στην κοιλιά

Σοβαρές ασθένειες που μαρτυρά ο “αθώος” πόνος στην κοιλιά

Ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να «μαρτυρά» περισσότερα πράγματα από αυτά που ίσως γνωρίζετε και να προειδοποιεί για την ύπαρξη σοβαρών ασθενειών. Πολλές φορές, μάλιστα, η διάγνωση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους γιατρούς, καθώς ο πόνος μπορεί να είναι σύμπτωμα καλοήθων, αλλά και δυνητικά επικίνδυνων παθήσεων που μπορεί να απειλήσουν και τη ζωή.

Δείτε αναλυτικά σύμφωνα με το onmed σε ποιες ασθένειες και παθολογικές καταστάσεις μπορεί να οφείλεται ο κοιλιακός πόνος:

Νόσος των χοληφόρων

Η χολοκυστίτιδα και η χολολιθίαση τυπικά προκαλούν πόνο στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς. Ο πόνος είναι συχνά υποτροπιάζων και έχει σχέση με την πέψη. Ο ασθενής παραπονιέται για ναυτία, εμετό και ανορεξία.

Οξεία παγκρεατίτιδα

Αυτή η κατάσταση προκαλεί έντονο επιγαστρικό πόνο (στο άνω κεντρικό μέρος της κοιλιάς) και μπορεί να αντανακλά στην πλάτη.

Πνευμονία του κάτω μέρους των πνευμόνων

Μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο, ερεθίζοντας το διάφραγμα (ο μυς που χωρίζει το θώρακα από την κοιλιά).

Βλάβη στο σπλήνα

Μπορεί να πάθει βλάβη από τραύμα ή από πήγμα στην κυκλοφορία, καταστάσεις που και οι δύο προκαλούν πόνο στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς.

Οξεία σκωληκοειδίτιδα

Προκαλεί συνήθως αρχικά πόνο κεντρικά ή στο επιγάστριο και μετά στη δεξιά κάτω μεριά της κοιλιάς. Ναυτία, έμετος και διάρροια είναι συνοδά συμπτώματα.

Εκκολπωματική νόσος

Προκύπτει όταν οι ανώμαλες εγκοπές σαν σακουλάκια στο παχύ έντερο παθαίνουν απόφραξη και φλεγμονή από κόπρανα. Εκδηλώνεται με πόνο στο αριστερό κάτω μέρος της κοιλιάς.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα συχνά προκαλούν επεισόδια κοιλιακού πόνου.

Κήλες

Εάν γίνει συστροφή τότε η αιματική ροή σταματά και προκαλείται πόνος.

Διάταση ουροδόχου κύστης

Προκαλείται πόνος από απόφραξη της εξόδου ή από υπερτροφία προστάτη.

Γαστρεντερίτιδα ή λοίμωξη του ουροποιητικού

Αποτελούν πολύ συχνές αιτίες εκδήλωσης κοιλιακού πόνου.

Πυελική νόσος

Ο πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς σχετίζεται συχνά με παθήσεις του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος όπως πυελική φλεγμονώδης νόσος, λοίμωξη σαλπίγγων, μάζα ωοθηκών, έκτοπη εγκυμοσύνη, ενδομητρίωση ή ινομυώματα.

Απόφραξη εντέρου

Η απόφραξη του λεπτού εντέρου οφείλεται συχνά σε συμφύσεις από προηγούμενες εγχειρήσεις, ενώ του παχέος από όγκους ή από συστροφή. Ναυτία, εμετός, φούσκωμα και αδυναμία για αποβολή αερίων και κοπράνων μπορεί να είναι συνοδά συμπτώματα.

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Πρόκειται για διάταση του τοιχώματος της κυριότερης αρτηρίας που αιματώνει την κοιλιά. Το μέρος της διάτασης είναι αδύνατο και μπορεί να σπάσει, προκαλώντας έντονο κοιλιακό πόνο.

 Σχετικά Άρθρα

Έρευνα: Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου προστάτη για άνδρες που έγιναν πατέρες με εξωσωματική!

Οι άνδρες που έχουν προβλήματα γονιμότητας έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια

Έρευνα: Τα φαγητά που κάνουν καλό στην υγεία κάνουν και στον πλανήτη!

Τα φαγητά που κάνουν καλό στην υγεία φαίνεται ότι κάνουν καλό και στον πλανήτη καθώς έχουν συνήθως και μικρότερο περιβαλλοντικό

Πράσινο τσάι: «Άρχισα να το πίνω για ένα μήνα και ορίστε τι μου συνέβη»!

“Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού επιδρά στον οργανισμό μας ως φυσική θεραπεία. Δεν είναι τυχαίο που καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες σε

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial