Σύμφωνα με έρευνα το μητρικό γάλα περιέχει πάνω από 700 είδη βακτηρίων!

Σύμφωνα με έρευνα το μητρικό γάλα περιέχει πάνω από 700 είδη βακτηρίων!

Το μητρικό γάλα είναι γνωστό ότι περιέχει αντισώματα και άλλους παράγοντες που προστατεύουν το βρέφος και ενθαρρύνουν την υγιή του ανάπτυξη. Από την άλλη μεριά, το μητρικό γάλα, και ειδικά το πρωτόγαλα που παράγεται αμέσως μετά τον τοκετό, περιέχει επίσης περισσότερα από 700 βακτήρια, (περισσότερα από ότι αναμενόταν), ανακοίνωσαν Ισπανοί ερευνητές. Ωστόσο, η σύνθεση και ο βιολογικός ρόλος αυτών των βακτηριδίων σε βρέφη παραμένουν άγνωστες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μαρία Κάρμεν Κολάδο του Ινστιτούτου Αγροχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διαιτολογίας «American Journal of Clinical Nutrition», χρησιμοποίησαν σύγχρονες τεχνικές γενετικής ανάλυσης DNA για να αναλύσουν το μικροβίωμα (δηλαδή το σύνολο των μικροβιακών πληθυσμών) του αρχικού μητρικού γάλατος.

Το λεγόμενο πρωτόγαλα είναι αυτό που εκκρίνουν οι αδένες της μητέρας, αμέσως μετά τη γέννα. Η μελέτη μιας σειράς δειγμάτων έδειξε ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα βακτηριακά είδη ξεπερνούν τα 700. Είναι μια από τις πρώτες μελέτες που καταγράφουν τόσο μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών στο πρωταρχικό γάλα που θηλάζουν τα μωρά. Μεταξύ των πιο συχνών ειδών είναι οι στρεπτόκοκκοι, σταφυλόκοκκοι, λακτόκοκκοι κ.α.

Στα δείγματα του κατοπινού μητρικού γάλατος, που ελήφθησαν μεταξύ του πρώτου και του έκτου μήνα του θηλασμού, εντοπίστηκαν και άλλα είδη, τα οποία συνήθως ζουν στη στοματική κοιλότητα (Veillonella, Leptotrichia, Prevotella κ.α.).

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι οι υπέρβαρες γυναίκες και γενικά όσες είναι πιο βαριές έχουν μικρότερη ποικιλία μικροβίων στο μητρικό γάλα τους. Ακόμα, το είδος του τοκετού παίζει ρόλο, καθώς οι γυναίκες που γεννάνε με προγραμματισμένη καισαρική, έχουν διαφορετική και γενικά λιγότερο πλούσια μικροβιακή χλωρίδα σε σχέση με όσες γεννάνε φυσιολογικά.

Αν όμως η καισαρική υπήρξε μη προγραμματισμένη, τότε η σύνθεση του μητρικού γάλατος από άποψη μικροβιώματος είναι πολύ όμοια με εκείνη των μητέρων που έκαναν φυσιολογικό τοκετό. Αυτά τα ευρήματα, σύμφωνα με τους Ισπανούς ερευνητές, δείχνουν ότι η ορμονική κατάσταση της εγκύου κατά τη στιγμή της γέννας επηρεάζει σημαντικά τα βακτήρια που θα περιέχει το γάλα της.

Δεδομένου ότι τα βακτήρια του μητρικού γάλατος αποτελούν μια από τις πρώτες ευκαιρίες των μικροοργανισμών να αποικίσουν το πεπτικό σύστημα του νηπίου, οι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν αν ο ρόλος των μικροβίων είναι κυρίως μεταβολικός (βοηθούν το μωρό να χωνέψει το γάλα) ή ανοσολογικός (βοηθούν τον οργανισμό του να διακρίνει τα «καλά» από τα «κακά» ξένα σώματα).

Οι ερευνητές πιστεύουν πάντως ότι η νέα μελέτη ανοίγει το δρόμο για τον εμπλουτισμό του βρεφικού γάλατος «φόρμουλα» με πρόσθετους μικροοργανισμούς, που θα μπορούσαν να δράσουν προστατευτικά για το μωρό, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των αλλεργιών, του άσθματος και των αυτοάνοσων παθήσεων.Σχετικά Άρθρα

Όταν τα παιδιά φεύγουν μακριά μας: Ένα συγκινητικό animation που αξίζει να δουν όλοι οι γονείς! (video)

Ο χρόνος περνάει γρήγορα, τόσο γρήγορα που δεν καταλαβαίνεις πότε το μωράκι εκείνο που τάιζες στην αγκαλιά σου έχει γίνει

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις υιοθεσίες!

Μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για υιοθεσίες και αναδοχές, Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν ανάδοχοι ή

Επικίνδυνα λάθη που κάνει ένας γονιός στο μεγάλωμα του παιδιού του!

Ο παιδοψυχολόγος,Mike Leary, εξηγεί ποια είναι τα πιο συχνά λάθη, που κάνουν οι γονείς και χωρίς να το θέλουν κάνουν

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial