Συμβουλές για να μειώσετε το άγχος της επιστροφής των παιδιών στο σχολείο!

Συμβουλές για να μειώσετε το άγχος της επιστροφής των παιδιών στο σχολείο!

Καθώς ξεκινά μια νέα σχολική χρονιά, το άγχος του παιδιού και του γονέα, αρχίζει να συσσωρεύεται ξανά. Από τα πρωινά ξυπνήματα της τελευταίας στιγμής, μέχρι καινούριες εργασίες που πρέπει να γίνουν, η προσαρμογή μπορεί να είναι κάπως δύσκολη. Και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να βοηθήσετε το παιδί σας, αλλά και τον εαυτό σας.

1. Αρχίστε να μπαίνετε στο πρόγραμμα
Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε το συνηθισμένο σας πρόγραμμα των «τριών γευμάτων και ενδιάμεσων σνακ, του βραδινού ύπνου και του πρωινού ξυπνήματος, τόσο το καλύτερο. Οι ώρες των γευμάτων το καλοκαίρι συχνά διαφέρουν ανάλογα με τις δραστηριότητες της ημέρας. Οργανώστε τα γεύματα σας πιο κοντά στις ώρες που θα τρώτε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, δίνοντας έμφαση στο πρωινό και το βραδινό. Βοηθήστε το παιδί σας να μπει σε ένα πρόγραμμα ύπνου που θα το βοηθήσει να έχει απολαύσει αρκετό ύπνο το βράδυ ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα. Ακολουθήστε τις συνήθειές σας στο μπάνιο, το βούρτσισμα των δοντιών, τις πυτζάμες και το στρώσιμο του κρεβατιού από νωρίς. Αν συνηθίζετε να βάζετε εσείς το παιδί για ύπνο, τότε προσπαθήστε να φύγετε από το δωμάτιο προτού κοιμηθεί για να μάθει το πόσο σημαντικό είναι να κοιμηθεί από μόνο του χωρίς να νιώθει την ανάγκη να είστε εκεί όλη την ώρα.

2. Βάλτε το διάβασμα στο πρόγραμμα σας
Βοηθήστε το παιδί σας να βρει ένα βιβλίο που θα ευχαριστιέται να διαβάζει και θα το βοηθάει να χαλαρώνει. Αν είναι μικρό, κάντε το παρέα – αν είναι μεγαλύτερο, βοηθήστε το να επιλέξει έναν τίτλο ή μία σειρά βιβλίων για να ξεκινήσει. Διαβάστε το και σεις παράλληλα για να μπορείτε να το συζητήσετε μαζί του. Ενθαρρύνετέ το να διαβάζει ήρεμα κάθε βράδυ, για 20 λεπτά. Θα προωθήσετε έτσι το διάβασμα, θα βελτιώσει το παιδί σας τις λεκτικές του δεξιότητες, αλλά θα το βοηθήσετε με αυτό τον τρόπο επίσης να μάθει να ηρεμεί με μία ήρεμη δραστηριότητα.

3. Απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές
Συζητήστε τους κανόνες που έχετε θέσει ως οικογένεια σχετικά με τα τηλέφωνα, τα μηνύματα, την τηλεόραση, τα παιχνίδια και άλλες ηλεκτρονικές δραστηριότητες. Λαμβάνοντας υπόψη την ωριμότητα του παιδιού σας και τις συνήθειές του, προσδιορίστε το πότε και το πού θα μπορεί να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές συσκευές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Το ερέθισμα που δίνουν οι οθόνες και τα παιχνίδια δράσης μπορεί να επηρεάσει τις συνήθειες του ύπνου και της μελέτης του, γι’ αυτό καθορίστε μία ώρα τη νύχτα όπου οι συσκευές θα απενεργοποιούνται και τους κανόνες για τη χρήση τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως με κάθε προνόμιο, μπορεί να θελήσετε να δώσετε στο παιδί σας επιπλέον χρόνο καθώς αυτό αποδεικνύει πως είναι υπεύθυνο και μπορεί να διαχειριστεί το φόρτο εργασίας από το σχολείο, διασκεδάζοντας παράλληλα.

4. Εξοικειώστε το παιδί σας με το σχολείο και τη δασκάλα
Είναι το σχολείο καινούριο ή η πρώτη φορά που το παιδί σας πάει σχολείο; Υπάρχουν αλλαγές αυτή τη χρονιά τις οποίες θα ήταν καλό να μάθει το παιδί σας εκ των προτέρων; Μπορείτε να το απαλλάξετε από το άγχος που έχει πριν το σχολείο πηγαίνοντας το μία «εκδρομή» και κάνοντας μία επίσκεψη στο σχολείο από πριν. Αν το σχολείο είναι ανοιχτό, μπορείτε να κανονίσετε με αυτό και να δείξετε στο παιδί σας την καινούρια του τάξη. Οι δάσκαλοι εργάζονται από πριν για την πρώτη μέρα του σχολείου και μπορείτε να τους προσεγγίσετε και να τους γνωρίσετε στο παιδί σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης δώστε στο παιδί σας όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστεί, κάνοντας την επίσκεψη διασκεδαστική και σύντομη, δίνοντας έμφαση στο τι θα μάθει τη χρονιά αυτή. Αν είναι δυνατό, φωτογραφήστε το παιδί σας με τη νέα του δασκάλα και στο σχολείο και δημιουργήστε ένα άλμπουμ για να έχει ως ενθύμιο. Το παιδί σας θα μπορεί να προσθέτει φωτογραφίες και εργασίες στο άλμπουμ αυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.

5. Δείξτε στο παιδί σας τη διαδρομή προς το σχολείο
Εξοικειώστε το παιδί σας με τη στάση του λεωφορείο του ή/και τη διαδρομή που θα ακολουθήσει, επισημαίνοντας σημεία που αναγνωρίζει. Την πρώτη μέρα, γνωρίστε το στους υπόλοιπους γονείς και τα παιδιά που περιμένετε μαζί στην ίδια στάση. Αν το παιδί σας περπατάει ως το σχολείο του, κάντε μερικές βόλτες ως εκεί, μαζί, ως οικογένεια, προτού ξεκινήσει το σχολείο. Σιγουρευτείτε πως το παιδί σας ξέρει ποιους ενήλικες θα συναντήσει κάθε πρωί στη διαδρομή του προς και από το σχολείο, καθώς και αυτούς που θα συναντά στο σχολείο και μετά από αυτό. Συζητήστε τι θα πρέπει να κάνει αν εσείς ή το άτομο που συνηθίζει να το παραλαμβάνει έχει αργήσει. Εξηγήστε πως δε θα πρέπει να πανικοβληθεί, εξηγώντας του πού να περιμένει και τι να κάνει. Μπορείτε να του πείτε να ξεκινήσει να ασχολείται με τα καθήκοντά του, να μιλήσει με τους συνομήλικούς του και να ειδοποιήσει την υπεύθυνη δασκάλα.

6. Ζητήστε από το παιδί να συμμετέχει κι αυτό στις ετοιμασίες
Είτε είναι να διαλέξει τα ρούχα του ή να βρει ποια κασετίνα θα πάρει μαζί του, συμπεριλάβετε και το παιδί σας καθώς διαλέγετε τα σχολικά είδη της χρονιάς. Θα νιώσουν οικεία και περήφανα για τα υπάρχοντά τους και θα ανυπομονούν να ντυθούν και να ετοιμάσουν την τσάντα τους το πρωί.

7. Θέστε ρεαλιστικούς και κατορθωτούς στόχους για τη χρονιά
Λάβετε υπόψη σας την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού σας, διατηρώντας τις προσδοκίες σας ρεαλιστικές. Με αυτό τον τρόπο το παιδί σας θα καταβάλλει μεν την προσπάθειά του, αλλά θα καταφέρει να επιτύχει τους ακαδημαϊκούς του στόχους, να δημιουργήσει φιλίες και να ασχοληθεί με εξωσχολικές δραστηριότητες. Το να περιμένετε από αυτό να βρεθεί στην κορυφή μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση και άγχος στο παιδί σας. Αν συναγωνίζεται διαρκώς τους συμμαθητές του για την πρωτιά, μπορεί να απομονωθεί. Αποφύγετε δηλώσεις όπως «είσαι ο πιο έξυπνος στο σχολείο και ξέρω πως θα μου φέρνεις πάντα τους καλύτερους βαθμούς!» Ελέγξτε τις υψηλές προσδοκίες σας ώστε να έχει το παιδί σας επιτυχία, διατηρώντας όμως τους καλούς του τρόπους και να γίνει ένας μαθητής που να συνδέει την προσπάθεια με τα αποτελέσματα και που να γνωρίζει πώς να μοιράζεται και συνεργάζεται με τους άλλους.

8. Προσδιορίστε το χώρο μελέτης και το πρόγραμμα του παιδιού σας
Είναι καιρός να καθαρίσετε το γραφείο του από τη συλλογή του με τα κοχύλια και τις πέτρες και καιρός να ορίσετε και πάλι το χώρο ως χώρο μελέτης,. Είτε ο χώρος αυτός είναι το γραφείο του, αν είναι ένα παιδί, είτε η τραπεζαρία, για περισσότερα παιδιά, προσδιορίστε επίσης το πρόγραμμά του. Λάβετε υπόψη την ώρα που επιστρέφει σπίτι, τα σνακ του, τον ελεύθερό του χρόνο και το αν χρειάζεται βοήθεια με τα καθήκοντά του, καθώς και πότε θα πρέπει αυτά να έχουν ολοκληρωθεί. Συζητώντας μαζί τους τις προσδοκίες και οργανώνοντας τη μελέτη του θα υπάρξουν μακροχρόνια οφέλη.

9. Γνωρίστε τους συμμαθητές και τους φίλους του
Μάθετε τα ονόματα των συμμαθητών του παιδιού σας και ρωτήστε του ερωτήσεις που θα του εξάψουν το ενδιαφέρον του και την περιέργειά του να κάνει καινούριους φίλους και να τους διατηρήσει. Γνωρίστε τους γονείς τους ώστε να ενθαρρύνετε τα ραντεβού για παιχνίδι και τις επισκέψεις στο σπίτι των φίλων μετά το σχολείο. Είναι πολλές οι έρευνες που δείχνουν πως η καλή «κοινωνική στήριξη», όπως ένα δίκτυο φίλων και η σχέση με την οικογένεια, τους δασκάλους και τους γονείς, σχετίζεται με την καλή ψυχική υγεία, τα βελτιωμένα ακαδημαϊκά αποτελέσματα και γενικότερα την ευτυχία.

10. Δημιουργήστε μια θετική και αισιόδοξη εικόνα για το σχολείο
Δείξτε ενδιαφέρον στο σχολείο του παιδιού σας και τις δραστηριότητές του κάνοντάς του ερωτήσεις και ακούγοντας τι έχει να σας πει. Μάθετε τι βρίσκει πιο εντυπωσιακό και θετικό καθώς και τι τον ενδιαφέρει λιγότερο. Δώστε προσοχή σε φράσεις ή θέματα συζήτησης που συχνά επαναλαμβάνονται και βοηθήστε το να μάθει να λύνει τα προβλήματά του όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα. Ρωτήστε το παιδί σας πώς θα ήθελε να διαχειριστεί το πρόβλημα αυτό και ενθαρρύνετε τις προσπάθειές του.Σχετικά Άρθρα

Ο αποφασιστικός ρόλος της μίμησης στην εξέλιξη των παιδιών!

Ένα από αυτά που κάνουν τον άνθρωπο να ξεχωρίζει είναι η ικανότητα του, όχι μόνο να μαθαίνει, αλλά και να

Δυσκολεύεστε να κόψετε από το παιδί σας την πιπίλα; Να πως θα το κάνετε!

Οι πιπίλες χρησιμεύουν ως πηγή άνεσης για τα μωρά, αλλά μπορούν να γίνουν μια ανθυγιεινή συνήθεια. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για

Πως το «μπλε φως» απειλεί όραση και ύπνο στα παιδιά και τους εφήβους!

Το Εθνικό Κέντρο υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, περιβάλλοντος και εργασίας (ANSES) στη Γαλλία έδωσε τα αποτελέσματα έρευνας αναφορικά με το

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial