Τι γίνεται όταν το μωρό σου βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη;

Τι γίνεται όταν το μωρό σου βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη;

Από τον πρώτο κιόλας χρόνο, τα περισσότερα μωρά χαμογελούν και γελούν στην αντανάκλαση της εικόνας τους. Στην πραγματικότητα είναι μία από τις αγαπημένες τους δραστηριότητες, τόσο πολύ ώστε ένας καθρέφτης σε περίεργα μέρη στο σπίτι να είναι απαραίτητος.

Στην πραγματικότητα μετά τους 18 μήνες, αρχίζουν τα περισσότερα μωρά να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Μέχρι τότε, χορεύουν, σαλιαρίζουν και πιέζουν το κεφαλάκι τους στον καθρέφτη, μάλλον από κοινωνική δραστηριότητα. Απολαμβάνουν τη συντροφιά του άλλου προσώπου που τα κοιτάζει, χωρίς να το έχουν συνδέσει με τον εαυτό τους.

Πριν από τη νηπιακή ηλικία, τα μωράκια διασκεδάζουν τόσο πολύ με τον καθρέφτη, γιατί αγαπούν να βλέπουν πρόσωπα και ένα από τα αγαπημένα τους χόμπι, είναι να κοιτάζουν και να εξερευνούν τα χαρακτηριστικά μας.

Πως καταλαβαίνουμε ότι αρχίζουν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους;

Οι ψυχολόγοι έχουν δημιουργήσει μικρά απλά πειράματα για να το καταλάβουν, όπως:

Σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον εργαστηρίου, σχεδιάζουν μία χρωματιστή κηλίδα στο πρόσωπο ενός μωρού. Το αφήνουν μετά να παίξει μπροστά σε έναν καθρέφτη. Εάν κοιτάζοντας τον καθρέφτη, προσπαθήσει το μωράκι να αγγίξει την κηλίδα, τότε ξέρουμε ότι αναγνωρίζει τον εαυτό του. Αλλά αν συνεχίσει να παίζει κανονικά, δεν έχει ακόμη φτάσει στο σημείο αυτό.

Τα μωρά, πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ξεχωριστά, φυσικά όντα, με τις δικές τους σκέψεις και συναισθήματα. Πιστεύετε ότι το μικρούλι σας έχει καταλάβει ότι βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη; Αν ναι. Μπορείτε να το δοκιμάσετε στο σπίτι σας. Διαφορετικά, κάντε λίγο υπομονή ακόμη!

Δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο με τα μωράκια που αντικρίζουν για πρώτη φορά τον εαυτό τους στον καθρέφτη:


Tags Άρθρου:
ΚΑΘΡΕΦΤΗΣΜΩΡΟ

Σχετικά Άρθρα

Ο αποφασιστικός ρόλος της μίμησης στην εξέλιξη των παιδιών!

Ένα από αυτά που κάνουν τον άνθρωπο να ξεχωρίζει είναι η ικανότητα του, όχι μόνο να μαθαίνει, αλλά και να

Έρευνα: Μια στις 16 έγκυες πέφτουν θύμα ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα.

Περίπου μια στις 16 γυναίκες στην Ελλάδα πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σύμφωνα με τον πρόεδρο

Πολλά παιδιά πάσχουν από «οικολογικό άγχος».

Ψυχολόγοι κάνουν αναφορά για έναν αυξανόμενο αριθμό παιδιών που πάσχουν από “οικολογικό άγχος”, αναφέρει η Daily Telegraph, ενώ εφιστούν την

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial