Το αιώνιο ερώτημα… “Σκύλος ή γάτα;” – Αν όχι και τα δύο, τότε δείτε με ποιο ταιριάζετε καλύτερα

Το αιώνιο ερώτημα… “Σκύλος ή γάτα;” – Αν όχι και τα δύο, τότε δείτε με ποιο ταιριάζετε καλύτερα

Η επιλογή είναι δύσκολη αλλά και πολύ ευχάριστη. Πρώτα όμως όπως συστήνουμε και στους πελάτες του ιατρείου μας πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά πριν προχωρήσετε στην απόκτηση ενός κατοικίδιου, αν είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε την ευθύνη της φροντίδας και τα έξοδα που ίσως προκύψουν, εκτός των προκαθορισμένων εμβολιασμών-αποπαρασιτισμών.

 

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να σας επιβάλλει να επιλέξετε ανάμεσα σε σκύλο ή γάτα, το σημαντικότερο είναι πως αισθάνεται ο καθένας μας απέναντι σε αυτά τα ζωάκια. Υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν τα σκυλάκια χωρίς ωστόσο να είναι το ίδιο θετικοί απέναντι στις γάτες και άλλοι που σκέφτονται ακριβώς αντίθετα!

 

Το κάθε ένα έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του. Ας ξεκινήσουμε με το σκυλάκι. Το σημαντικότερο είναι η σωστή επιλογή ράτσας ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Θέλουμε ένα σκύλο κυρίως για συντροφιά-παρέα στα παιδάκια, να ζει σε διαμέρισμα και να είναι και λίγο φύλακας είτε ενα σκύλο αυστηρά για φύλαξη χώρου και θα ζει εκτός διαμερίσματος; Να είναι κοντότριχο ή μακρύτριχο, μεγαλόσωμο ή μικρόσωμο, ημιάιμο ή καθαρόαιμο(τα ημίαιμα είναι συνήθως πιο ανθεκτικά σε ασθένειες από τα καθαρόαιμα που προέρχονται συχνά από αμφιβόλου ποιότητας γέννες σε παράνομες εκτροφές σε όλα τα βαλκάνια και την Ελλάδα).

 

Ένας μεγάλος μύθος είναι πως επιλέγουμε κοντότριχο σκύλο για να μην χάνουν πολλές τρίχες στο σπίτι(ο εφιάλτης της νοικοκυράς). Όλοι οι σκύλοι αλλάζουν τρίχωμα δύο φορές τον χρόνο και ανάλογα με την ράτσα χάνουν πάρα πολλές (pug, labrador, german sheperd) ή ελάχιστες τρίχες καθημερινά (poodle, shih-tzu,maltez) δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος του ζώου καθώς και του τριχώματος τους! Επίσης είναι πολύ σημαντικό να υπολογίσουμε τον χρόνο που μπορούμε να διαθέτουμε καθημερινά για τις απαραίτητες βόλτες του σκύλου μας (2-3 φορές την ημέρα). Κάποιες ράτσες βολεύονται με 5-10 λεπτες βόλτες (shih-tzu, pug, Dog de Bordeaux) και άλλες απαιτούν 30 λεπτά έως και μία ώρα (ντοπερμαν, λαμπραντορ, τζακ ρασελ) για να βγάλουν την ενέργεια τους και να είναι ισορροπημένα στο σπίτι ώστε να μην αρχίζουν οι γνωστές σε όλους ”καταστροφές” με μασούλημα επίπλων κλπ. Πάλι λοιπόν δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση με το μέγεθος του ζώου.

 

Ένας κανόνας είναι πως ο μεγαλόσωμος σκύλος θα μας κοστίζει πιο πολύ λόγω ποσότητας τροφής αλλά και φαρμάκων που απαιτούνται μηνιαία για την διατήρηση του ζώου σε άριστη κατάσταση, όπως επίσης καλό είναι να θυμόμαστε πως είναι πολύ πιο δύσκολη η μετακίνηση τους σε διακοπές ή βόλτες. Πολύ σημαντικός είναι και ο χώρος που μπορούμε να διαθέσουμε, πχ. έχουμε ένα μικρό διαμέρισμα οπότε προσανατολιζόμαστε σε σκυλάκι που προσαρμόζεται εύκολα και έχει μειωμένη ενέργεια(πάλι έχει να κάνει με την ράτσα και όχι με το μέγεθος, υπάρχουν γιγαντόσωμα που όλη ημέρα κοιμούνται σε 2 μέτρα) ή έχουμε μεγάλο σπίτι και θέλουμε ένα δραστήριο σκύλο ώστε να γεμίζει ευχάριστα όλη την ημέρα το χώρο και να μην καταπιέζεται; Εξαιρετικής σημασίας είναι η ύπαρξη ή όχι παιδιών καθώς και η ηλικία τους! Κάποιες ράτσες δεν ενδείκνυνται για μικρά παιδιά ( πχ.Τζακ ρασελ σε παιδιά κάτω των 8χρ) διότι δεν έχουν την υπομονή να υποστούν το συνεχές πείραγμα από παιδιά μικρής ηλικίας. Αυτά και πολλά ακόμα θα πρέπει συνυπολογίσουμε πριν την απόκτηση ενός σκύλου που ιδανικά θα πρέπει να αγοράζεται από επίσημο ελληνικό εκτροφείο ώστε να είναι ελεγμένο για γενετικά νοσήματα ή ακόμα καλύτερα να υιοθετείται από φιλοζωικό όμιλο μιας και υπάρχουν άπειρα αδέσποτα σκυλάκια που ψάχνουν ένα σπίτι.

 

Αν τώρα δεν έχετε χρόνο για βόλτες, φοβάστε τα σκυλάκια, δεν έχετε χώρο ή χρήματα για την συντήρηση ενός μεγαλόσωμου σκύλου ή πολύ απλά λατρεύετε τις γατούλες…; Τότε δεν έχετε παρά να υιοθετήσετε ή αγοράσετε από εκτροφείο το γατάκι που ονειρεύεστε!

 

Οι γάτες είναι πολύ παρεξηγημένα ζωάκια γιατί συνήθως δεν τις εκπαιδεύουμε σωστά από μικρή ηλικία στο στάδιο της κοινωνικοποίησής τους 2-4 μηνών ώστε να έχουν τα εφόδια να σχηματίσουν ένα ισορροπημένο χαρακτήρα που θα διευκολύνει τρομερά την συμβίωση μας μαζί της.

 

Οι γάτες απαιτούν μόνο την άμμο για τα περιττώματά τους, το φαγητό τους (καλύτερα ξηρή τροφή για να πίνουν αρκετό νερό αλλά και να καθαρίζουν τα δόντια τους) τα εμβόλια και αποπαρασιτισμούς όπως άλλωστε και οι σκύλοι, αλλά είναι πολύ πιο ανεξάρτητες από τους τελευταίους(άλλοι το βλέπουν σαν αρνητικό άλλοι σαν θετικό). Για μια σύγχρονη πλέον οικογένεια με τους ξέφρενους ρυθμούς εργασίας ίσως η επιλογή μιας γατούλας να είναι η ιδανική λύση. Δεν θα είναι στα πόδια σας όλη ημέρα, δεν γαυγίζουν, δεν τρέχουν σάλια, δεν θέλουν βόλτες. Λατρεύουν όμως να ξύνουν τα νύχια τους και να σκαρφαλώνουν σε έπιπλα για να κρύβονται και κοιμούνται μακριά από τους ”ενοχλητικούς” ανθρώπους…! Γι αυτό συνιστούμε σε κάθε ιδιοκτήτη να αγοράζει ένα πύργο γάτας φτιαγμένο από ειδικό σκοινί που παίζει ταυτόχρονα τον ρόλο του ονυχοδρομίου ώστε να ξεγνοιάσουν μια και καλή από αυτά τα προβλήματα.

 

Υπάρχει βέβαια και η τελευταία τάση της μόδας που είναι χρωματιστές θήκες νυχιών για γάτες ώστε να μην γρατζουνούν ποτέ εμάς ή τα έπιπλά μας που ήρθαν να αντικαταστήσουν το απαράδεκτο και απαγορευμένο πλέον χειρουργείο αφαίρεσης των νυχιών τους. Οι γάτες επίσης είναι πολύ καθαρά ζώα και καθημερινά περιποιούνται το τρίχωμά τους σε αντίθεση με τους σκύλους που απαιτούν μπάνιο και grooming από εμάς.

 

Σκεφτείτε λοιπόν σοβαρά όλα τα προηγούμενα και πάρτε μια απόφαση που θα αλλάξει πραγματικά προς το καλύτερο την ζωή της δική σας αλλά και των παιδιών σας!

 

Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη που θα σας δείχνουν καθημερινά θα σας κάνουν καλύτερο και πιο ευαίσθητο άνθρωπο.

 

Δεν υπάρχει καλύτερη ψυχοθεραπεία στον κόσμο από ένα κουτάβι που γλείφει το πρόσωπό σου.

Και φυσικά, μετά την απόφασή σας, να θυμάστε ότι υπάρχουν χιλιάδες αδέσποτα σκυλάκια και γατάκια, που περιμένουν την αγάπη σας και είναι βέβαιο, ότι θα σας την επιστρέψουν στο πολλαπλάσιο.Σχετικά Άρθρα

Έτσι θα κάνεις τον σκύλο σου πιο κοινωνικό!

Κοινωνικοποίηση του σκύλου ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία “φέρνουμε αντιμέτωπο” τον σκύλο μας και του γνωρίζουμε διάφορα ζώα, ανθρώπους,

Πόσο ζούνε οι σκύλοι;

Τα αγάπαμε, τα κάνουμε κομμάτι της ζωής μας και μέλος της οικογένειας μας. Θέλουμε να τα έχουμε πλάι μας όσο

Αυτή είναι η πιο fit γάτα ever! (video)

Ένα βίντεο από το Πεκίνο που δείχνει μια γάτα να κάνει κοιλιακούς έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου! Με το

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial