Βασίλης Δήμας: “Με ανησυχεί η αλλοίωση της εθνικής μας ταυτότητας”

Βασίλης Δήμας: “Με ανησυχεί η αλλοίωση της εθνικής μας ταυτότητας”

Μιλάει αποκλειστικά στο pasmina.gr για τις συνεργασίες του, για την μουσική του καριέρα και αν θα πήγαινε στον διαγωνισμό της Eurovision.

Ο  Βασίλης Δήμας, μίλησε για όλους και για όλα στον δημοσιογράφο Ανδρέα Σαρρή για το pasmina.gr.

Πρόκειται για έναν τραγουδιστή, στιχουργό και συνθέτη΄που έχει συνεργαστεί με “τεράστια” ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου και που όλοι μας έχουμε χορέψει, τραγουδήσει και γλεντήσει πολλές νύχτες με τα τραγούδια του!

Ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια, την σχέση της μουσικής με τα μαθηματικά, τις συνεργασίες του με μεγάλους καλλιτέχνες όπως:

Πασχάλης Τερζής ,  Λευτέρης Παπαδόπουλος , Νότης Σφακιανάκης , Σταμάτης Γονίδης , Νίκος Μακρόπουλος , Νίκος Βέρτης , Αντύπας , Διονύσης Σχοινάς, για το πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά και για την ιδέα της συμμετοχής στη Eurovision και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους του Έλληνες!

Αποτέλεσμα εικόνας για βασίλης Δήμας

Βασίλη είναι τιμή μου που μιλάω μαζί σου και θέλω να σε ευχαριστήσω από καρδιάς για την αποδοχή σου να μας  μιλήσεις για σένα! Τώρα που είσαι μαζί μας…  “Για πες!”

Η χαρά είναι δική μου που με τιμάτε με την προκείμενη συνέντευξη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενδιαφέρονται για το έργο σου και να θέλουν να σε γνωρίσουν περαιτέρω.

Για εκείνους που δεν γνωρίζουν, και για όσους σε βλέπουν πρώτη φορά, Πότε ήταν  η  πρώτη σου επαφή με την μουσική; Πως προέκυψε;

Όταν ήμουν μαθητής του δημοτικού ξεκίνησα να παίζω μπουζούκι , κιθάρα και να γράφω δειλά τις πρώτες μου μελωδίες. Αυτό έγινε εντελώς ξαφνικά κι αυθόρμητα μόλις έπιασα στα χέρια μου ένα παλιό μπουζούκι που βρήκα ανάμεσα σε κάποια παλιά αντικείμενα. Από τότε η μουσική δεν έχει γίνει απλά αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου , αλλά η ίδια μου η ζωή.

Θα ήθελα να μας μιλήσεις για τα παιδικά σου χρόνια. Είχες όμορφα παιδικά χρόνια γενικά ;

Μεγάλωσα στο Κερατσίνι μέσα σε μια εξαιρετική οικογένεια – πρότυπο με ηθικές αρχές και αξίες. Στο σχολείο έζησα αξέχαστες στιγμές με φίλους που έχω μέχρι και σήμερα. Θυμάμαι να παίζουμε στις γειτονιές μέχρι το βράδυ , να κάνουμε εκδηλώσεις  στο Λύκειο , εκδρομές , καρδιοχτύπια όταν χορεύαμε μπλουζ στα πάρτι κι όλα αυτά παράλληλα με πολύ διάβασμα. Τα καλοκαίρια τα έζησα στην Μυτιλήνη κι ήταν μαγικά. Επομένως τα παιδικά μου χρόνια είναι το λιμάνι της ψυχής μου , όπου καταλαγιάζει η σκέψη μου μετά από κάθε τρικυμία.

Έχεις σπουδάσει μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα μαθηματικά συνδέονται με την μουσική; Κατά πόσο σε έχουν βοηθήσει οι σπουδές σου στο καλλιτεχνικό κομμάτι;

Τα μαθηματικά και η μουσική είναι δύο επιστήμες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Μαθηματικές σχέσεις , αναλογίες , κλάσματα και ακέραιοι παράγουν αρμονικούς ήχους , από τους οποίους απορρέουν ευχάριστα ψυχικά συναισθήματα στον ακροατή , σύμφωνα με την έρευνα στο μονόχορδο του Πυθαγόρα.

Η μαθηματική σκέψη , σε γενικό πλαίσιο , με έχει βοηθήσει στην λήψη σωστών αποφάσεων στην καριέρα μου κι ό,τι δεν μπορώ να λύνω μ’ έχει μάθει να το προσεγγίζω. Επίσης οι σπουδές σε καλλιεργούν κι η αλήθεια είναι ότι σε αντιμετωπίζουν κι αντιμετωπίζεις τα πράγματα διαφορετικά.

Πως αισθάνθηκες την πρώτη φορά που τραγούδησες μπροστά σε κοινό;

Ένιωσα μία παιδική αμηχανία η οποία μετατράπηκε αυτόματα σε θετική ενέργεια με το χειροκρότημα του κόσμου.

Έχεις συνεργαστεί με τεράστιες προσωπικότητες του Ελληνικού πενταγράμμου. Μίλησε μας λιγάκι για αυτό. Με ποιούς έχεις συνεργαστεί; Υπάρχει κάποιος που ξεχώρισες;

Πασχάλης Τερζής ,  Λευτέρης Παπαδόπουλος , Νότης Σφακιανάκης , Σταμάτης Γονίδης , Νίκος Μακρόπουλος , Νίκος Βέρτης , Αντύπας , Διονύσης Σχοινάς είναι μερικά από το ονόματα με τα οποία έχω συνεργαστεί. Καθένας είναι μία διαφορετική κορυφή κι έχει ξεχωριστή θέση μες στην καρδιά μου για διαφορετικούς λόγους.

Μέχρι στιγμής ποια είναι τα επιτεύγματά σου στο χώρο της μουσικής; ( γιατί θα ακολουθήσουν και άλλα σίγουρα!)

Ευχαριστώ για την ευοίωνη πρόβλεψη. Πέρα από τους πλατινένιους και χρυσούς δίσκους , αν θεωρήσω ότι έχω πετύχει κάτι αυτό είναι να μην έχω θυσιάσει την αξιοπρέπειά μου στον βωμό της επιτυχίας και να έχω παραμείνει ανεξάρτητος με συνεργάτες που είναι συνοδοιπόροι στην καριέρα μου έχοντας πάντα ο ίδιος την τελική επιλογή για κάθε μου βήμα.

Σε παλιότερη συνέντευξή σου είχες αναφερθεί στην Eurovision λέγοντας πως θα έγραφες τραγούδι για την Eurovision, αλλά παρόλα αυτά “Δεν υπάρχει αξιοκρατία κι έχει χάσει την αίγλη του σε Εθνικό και Πανευρωπαϊκό επίπεδο αυτός ο θεσμός.”

Θα ήθελα να σε ρωτήσω όμως, ως τραγουδιστής θα πήγαινες εάν σου γινόταν πρόταση για τον επόμενο διαγωνισμό;

Για έναν ανερχόμενο τραγουδιστή η συμμετοχή στην Eurovision είναι μία μεγάλη διαφήμιση. Οπότε εάν το τραγούδι ήταν ελληνικό , με αντιπροσώπευε και μπορούσα να το υποστηρίξω θα πήγαινα προκειμένου να με γνωρίσει περισσότερος κόσμος , καθώς και για να εκπροσωπήσω τη χώρα μου κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είσαι ένας ερμηνευτής, δημιουργός και συνθέτης, αρκετά κοντά στον λαό και καταφέρνεις να μιλάς στην καρδιά του. Πώς αφουγκράζεσαι το πολιτικό σύστημα της χώρας;

Το πολιτικό σύστημα της χώρας χρήζει πλήρους αναδιάρθρωσης. Θα σου απαντήσω με δύο παλαιότερους στίχους μου. «Άνθρωποι και όντα υστερόβουλα , όλα στο συμφέρον τους υπόδουλα….». Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο όμως είναι η αλλοίωση της εθνικής μας ταυτότητας.


Διανύουμε μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο. Θα ενθάρρυνες  τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν τον καλλιτεχνικό δρόμο να συνεχίσουν
;

Η εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου να έχει όνειρα και στόχους δεν μπορεί και δεν πρέπει να σβήσει. Ως εκ τούτου θα παρότρυνα όλους τους ανθρώπους , μικρούς και μεγάλους ,  να συνεχίσουν να παλεύουν γι’ αυτό που αγαπούν , οπλισμένοι με δύναμη και υπομονή.

Ξέρω είναι πολύ νωρίς, αλλά θα ήθελες να δεις τον γιο σου σαν Ερμηνευτή / Στιχουργό/ Συνθέτη  στο μέλλον;

Δεν έχει σημασία τι θέλω εγώ , αλλά τι θα επιλέξει εκείνος. Δική του είναι η ζωή. Εύχομαι σε κάθε περίπτωση πάντως , να κάνει κάτι που αγαπάει και τον κάνει ευτυχισμένο.

Είσαι αναμφισβήτητα ένας πετυχημένος καλλιτέχνης, ποιό είναι το κλειδί της επιτυχίας για σένα; Τι πρέπει να έχει κάποιος για να πετύχει;

Εξαρτάται από τον ορισμό που δίνει ο καθένας στην επιτυχία. Προσωπικά πιστεύω πως δεν είναι ένα το κλειδί της επιτυχίας , αλλά πολλά , δεδομένου ότι είναι και πολλές οι πόρτες που πρέπει ν’ ανοίξεις. Επιτυχία είναι να έχεις καταφέρει να ζεις από αυτό που είχες ονειρευτεί να κάνεις. Απαραίτητα «κλειδιά» είναι τα εξής  : ταλέντο , υπομονή , επιμονή , εργατικότητα , ταπεινότητα , αξιοπρέπεια κι αυτοπεποίθηση.

Μίλησε μας για τον Σταμάτη Γονίδη, πως γνωριστήκατε και πως προέκυψε να γίνει κουμπάρος σου;

Ο Σταμάτης είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή μου. Γνωριστήκαμε πριν από πολλά χρόνια στο studio του Γιώργου Μουκίδη (επίσης κουμπάρος μου) και άκουσε ένα τραγούδι , το οποίο του άρεσε και ήθελε να το πει. Ήταν ένα δικό μου τραγούδι με τίτλο “Θα περάσει κι αυτό”. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Όταν ο καλλιτέχνης που θαυμάζεις από παιδί είναι μπροστά σου κι η πρώτη σου επαφή με εκείνον καταλήγει σε δισκογραφική συνεργασία τότε νιώθεις ευλογημένος. Στη συνέχεια γίναμε φίλοι , αφού με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και συνεργαστήκαμε σε όλους τους δίσκους του από εκεί και πέρα , καθώς συμπράξαμε και ως δημιουργοί σε πολλά τραγούδια. Επίσης , ο Σταμάτης τραγούδησε μαζί μου το ντουέτο με τίτλο «Θυμάμαι»  στον πρώτο μου δίσκο και μου έδωσε την ευκαιρία να με γνωρίσει πολύς κόσμος. Η κουμπαριά ήρθε με πολύ φυσικό τρόπο , καθώς σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώσαμε την επιθυμία να μας παντρέψουν εκείνος με την γυναίκα του.

Βλέπεις μέχρι στιγμής κάποιον νεότερο καλλιτέχνη να ξεχωρίζει; Να έχει ταλέντο; Να πεις ότι ” Αυτός/η  έχει το κάτι διαφορετικό”.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά παιδιά με εξαιρετικές φωνές , αλλά κάποιος που προσδοκεί να  τιτλοφορηθεί «καλλιτέχνης» δεν κρίνεται μόνο βάσει του ταλέντου , αλλά και του χαρακτήρα του σε συνδυασμό με το ρεπερτόριο που επιλέγει να ερμηνεύσει. Επίσης για μένα έχει μεγάλη σημασία η ταυτότητα του ερμηνευτή. Ο μιμητισμός ποτέ δεν γέννησε διαχρονικούς καλλιτέχνες. Οπότε ας αφήσουμε τον χρόνο και τον κόσμο να κρίνουν.

Η τεχνολογία πιστεύεις έχεις βοηθήσει θετικά η αρνητικά στην ανάπτυξη της μουσικής; Παλιότερα έπαιρνες μια κιθάρα, ένα μπουζούκι και πάνω τους έβγαζες την ψυχή σου, τώρα έχουμε τους υπολογιστές, πιστεύεις βοηθάει αυτό και αν ναι κατά πόσο;

Οι υπολογιστές είναι αρωγοί στην παραγωγή ενός έργου κι όχι δημιουργοί. Έχουν συμβάλει σημαντικά στις ενορχηστρώσεις και στην ποιότητα του ήχου όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν ν΄ αντικαταστήσουν τον φυσικό ήχο και την πρωτογενή σύνθεση πάνω σ’ ένα φυσικό όργανο. Σήμερα αποτελούν ένα απαραίτητο εργαλείο στους δημιουργούς και στην δισκογραφία. Σημειώνω βέβαια πως παλαιότερα γράφανε ταυτόχρονα όλοι οι μουσικοί στο studio και το αίσθημα της παρέας αποτυπωνόταν στις εκτελέσεις.

Αν είχες την δυνατότητα να γυρίσεις πίσω τον χρόνο υπάρχει κάτι που θα άλλαζες; Κάτι που πιστεύεις ότι έπρεπε να γίνει διαφορετικά; Ή κάτι που δεν έγινε;

Απολύτως τίποτα. Κάθε μου απόφαση προέρχεται μετά από ώριμη σκέψη και ποτέ τυχαία και βιαστικά. Ζυγίζω κι εκτιμώ πάντα τις καταστάσεις. Αν έχω κάποια θέση στον χώρο του τραγουδιού σήμερα αυτή είναι κεκτημένο μου κι οφείλεται καθαρά στην εμπιστοσύνη των συνεργατών μου και στην ειλικρινή σχέση που έχω αναπτύξει με το κοινό.

Μια καθαρά ερώτηση κρίσης:  Πιστεύεις πως ο καθένας παίρνει ότι του αξίζει από αυτή τη ζωή; Ανάλογα την προσπάθεια;

Η προσωπική αξία του καθενός είναι υποκειμενική. Αλλά αυτό που σίγουρα εκτιμάται αντικειμενικά είναι η προσπάθεια που κάνει ο καθένας για να πάρει αυτό που θεωρεί πως του αξίζει. Συνεπώς όσο πιο πολύ προσπαθούμε ενδέχεται να πάρουμε και περισσότερα ακόμη από αυτά που μας αξίζουν. Αν έχεις λοιπόν την υγεία σου , πίστη στον Θεό και είσαι εργατικός τότε είναι σίγουρο πως θα έχεις μόνο θετικά αποτελέσματα.

Εάν ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα προς όλους τους Έλληνες, ποιό θα ήταν αυτό;

Να γίνουμε περισσότερο «Έλληνες». Να είμαστε ευγενείς , να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και ν’ απορρίπτουμε καθετί που προσβάλει την αισθητική και τη νοημοσύνη μας.

“Για πες” μας μερικά λόγια για την τελευταία σου επιτυχία! Μας ετοιμάζεις και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις;

Η φράση «ΓΙΑ ΠΕΣ»  στην καθημερινότητά στις παρουσιάζει μεγάλη συχνότητα. Στο τηλέφωνο , στις συζητήσεις , κτλ . Στο εν λόγω τραγούδι την έγραψα για να περιγράψω μία γνωριμία που προσδοκεί να κάνει στις άνθρωπος που ερωτεύτηκε έναν άλλον με την πρώτη ματιά. Τη μουσική υπογράφει ο φίλος μου κι συνεργάτης Κωνσταντίνος Παντζής , με τον οποίο έχουμε γράψει το «Και πετάω ψηλά» και το «Ανεβαίνω». Ο Κωνσταντίνος έχει έναν μοναδικό ήχο στις παραγωγές του που σε συνδυασμό με τα δικά μου στοιχεία γεννιέται κάθε φορά κάτι διαφορετικό. Το τραγούδι κυκλοφορεί από την SONAR  και την SPIN. Ετοιμάζουμε κι άλλα τραγούδια με τον Κωνσταντίνο , καθώς  και νέες παραγωγές με τον φίλο και παραγωγό μου Ανδρέα Γιατράκο , ο οποίος έχει μία σπουδαία ιστορία στον χώρο και με τιμάει με την συνεργασία του.

Που μπορούμε να σε δούμε και να σε ακούσουμε; 

Κάθε Σάββατο του Σεπτέμβρη στο ALEKOS , στον Κάλαμο , όπου πραγματοποιήσαμε μία επιτυχημένη σειρά εμφανίσεων κάθε Πέμπτη όλο το καλοκαίρι , για πέμπτη χρονιά. Μετά από την ολοκλήρωση αυτών θα εμφανίζομαι στο VOICE στην Βέροια κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Κυριακές ετοιμάζω μια σειρά εμφανίσεων στην Αθήνα κι ενδέχεται να επιλέξω κι άλλη μία μέρα στην Θεσσαλονίκη.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σε  ευχαριστήσω για όλα! Για τον χρόνο που αφιέρωσες για όλα όσα είπες και που άνοιξες την καρδιά σου για εμάς!
Θα ήθελα επίσης  να σου ευχηθώ πάντα επιτυχίες
!

Ευχαριστώ από καρδιάς. Εύχομαι υγεία , αγάπη κι ευτυχία.

Clipboard01Σχετικά Άρθρα

Ζήνα Κουτσελίνη: «Έχω περάσει άσχημα Χριστούγεννα» – «Το σπίτι μύριζε αλκοόλ κι όχι μελομακάρονα»

Η γνωστή παρουσιάστρια παραχώρησε συνέντευξη, με αφορμή την ημέρα των Χριστουγέννων και μιλάει για τα συναισθήματα που νιώθει κατά τις

Baby boom! Γνωστός Έλληνας τραγουδιστής θα γίνει μπαμπάς για πρώτη φορά από την σύντροφό του (photo)

Η κοπέλα του είναι τεσσάρων μηνών έγκυος! 60 SHARES Share on Facebook Tweet Follow us Share Share Share Share Share

ΖΩΔΙΑ: Αναλυτικές προβλέψεις από την Αλεξάνδρα Καρτά για την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για σήμερα! 60 SHARES Share on Facebook Tweet Follow us Share Share Share Share Share

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial